Jesienne rozkosze pomarańczowych warzyw
Pomarańczowy to kolor jesieni. Owoce i warzywa zabarwione na pomarańczowo uznawane są za bardzo korzystne dla zdrowia. Uważa się też, że kolor ten reguluje uczucie głodu. Warzywa i owoce o ciepłej, pomarańczowej barwie, to doskonały dodatek do jesiennej diety.
Marchewka
Marchew to bardzo zdrowe i odżywcze warzywo, którego regularne spożywanie może wzmocnić nasz organizm. Zawiera dużą ilość beta – karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W przebiegu niedawno przeprowadzonego badania wykazano, że spożywanie dużej ilości marchwi obniża ryzyko wystąpienia chorób zwyrodnieniowych oka o 40%. 100 g marchwi zawiera 41 kalorii i niewielką ilość tłuszczu. Dostarcza też organizmowi 8 mg beta – karotenu i 16 mg witaminy A. Ponadto marchew jest bogatym źródłem witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy K, biotyny, miedzi, wapnia, potasu, manganu, fosforu i błonnika pokarmowego. Systematyczne spożywanie marchewki może zmniejszyć objawy przedwczesnego starzenia się (zmarszczki, przebarwienia, plamy i suchość skóry), a także działa profilaktycznie w zapobieganiu nowotworom płuc, okrężnicy i piersi.
Słodki ziemniak (batat)
Bataty są bardzo zdrowe. Są niezwykle bogatym źródłem błonnika pokarmowego i nie zawierają cukru. Nie tuczą, a dodają energii. To doskonały produkt dla osób cierpiących na cukrzycę. Słodkie ziemniaki zawierają w składzie dużo witaminy C (wzmacnia układ odpornościowy), witaminy E (przeciwdziała starzeniu się skóry), witaminy B6 (bierze udział w przekształcaniu składników odżywczych, zwłaszcza białek, w energię), witaminy A (ważna dla zdrowia oczu, skóry i włosów), witaminy D (wzmacnia kości i zęby) i minerałów: potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Składniki zawarte w batatach mają korzystny wpływ na pracę mózgu, pomagają zapobiegać zawałowi serca, udarowi, astmie, infekcjom, artretyzmowi, rakowi okrężnicy i skazie moczanowej.
Dynia
Trudno sobie wyobrazić jesienny stół bez tego wyjątkowego, pomarańczowego warzywa. Można je gotować, smażyć i piec. Jedna szklanka dyni zawiera 49 kcal, 12 g węglowodanów, 3 g błonnika, 2 g białka, 37 g wapnia, 22 mg magnezu, 1,4 mg żelaza, 1 mg cynku, 0,5 mg selenu, 12 mg witaminy C, 3 mg witaminy E oraz 4 mg witaminy A. Nasiona dyni są dobrym źródłem minerałów, witamin, białek i kwasów tłuszczowych omega – 3. W medycynie ludowej nasiona te stosowane były jako lekarstwo regulujące oddawanie moczu oraz oczyszczające organizm z pasożytów. Istnieją badania sugerujące, iż mogą być one pomocne w chorobach serca i niektórych chorobach skóry. Uważa się także, że ich spożywanie może wykazywać korzystne działanie w takich chorobach jak powiększony gruczoł prostaty, podniesiony poziom cholesterolu we krwi, cukrzyca, zwyrodnienie plamki żółtej, osteoporoza oraz nadciśnienie.