Jesienny deser - babeczki z całymi jabłkami

Jabłka, gruszki, śliwki - ileż to sezonowych deserów możemy przygotować jesienią. Dla prawdziwych łasuchów, ale tych na diecie bezglutenowej, mamy babeczki kukurydziane zapiekane z całymi jabłkami.

Muffinki
Muffinki123RF/PICSEL

"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" - mówi znane powiedzenie. Kiedy więc objadać się jabłkami, jak nie teraz, kiedy są świeże, aromatyczne, w ogromnym wyborze? A gdy mamy jabłka pyszne, ale w niedużym rozmiarze, przygotujmy z nich niebanalny deser.

Do przygotowania deseru potrzebujemy: 10 małych jabłek, 25 g polenty (włoska potrawa z mąki lub kaszki kukurydzianej), 165 g mąki kukurydzianej, 60 g mąki z ciecierzycy, 150 g masła, 1 jajko, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 80 g cukru.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.

Jabłka obieramy i wydrążamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem cukru. Ciasto powinno być jednolicie gładkie.

10 foremek na muffinki wykładamy papierem do pieczenia (jeśli mamy silikonowe foremki, nie jest to konieczne). Ostrożnie umieszczamy po 50 g ciasta w każdej foremce i umieszczamy jabłko pośrodku, lekko je wciskając.

Każde jabłko posypujemy cukrem, który karmelizujemy za pomocą palnika kulinarnego. Jeśli nie mamy palnika, korzystamy w piekarniku z opcji "opiekacz" lub "góra-dół". Pieczemy od 30 do 35 minut. Jeśli jabłka nie są wystarczająco zabarwione, dopiekamy jeszcze kilka minut. Podajemy ciepłe. (PAP Life)

Przepis na babeczki marchewkoweInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas