Jesienny kociołek
Rozgrzewa i syci.
Sposób przygotowania
1. Kapustę poszatkuj na średnią grubość. Zalej ją wrzątkiem i krótko zagotuj. Odcedź, wlej cydr, dodaj ziele i listki laurowe, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem.
2. Cebulę i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Wrzuć razem na patelnię i zeszklij na łyżeczce oleju. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę - znakomicie pasuje kiełbasa jałowcowa. Wymieszaj, podsmaż 1-2 minuty i dorzuć do kapusty. Dopraw pastą ajwar, kurkumą i szczyptą pieprzu. Duś kolejne 30 minut.
3. Papryki umyj, osusz i ew. wytnij pestki. Pokrój na paseczki. Dołóż do bigosu. Zwiększ ogień i gotuj bez przykrycia przez kilka minut. Ważne, by papryka tylko leciutko zmiękła, a nie rozgotowała się. W tym czasie umyj pomidorki i przekrój je na połówki. Przesmaż je przez 1 minutę na oleju i dodaj do bigosu. Delikatnie wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba posolić - kiełbasa powinna nadać wystarczającego smaku. Wyjmij ziele i listki laurowe. Podawaj posypane natką, z kromką pieczywa posmarowanego masłem czosnkowym.