Reklama

Reklama

Jeśli tiramisu, to tylko z japońskiej herbaty

Okazuje się, że zieloną herbatę można nie tylko pić, ale i zrobić z niej pyszny deser. Mowa o zielonej herbacie Matcha, która króluje na japońskich stołach, a dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i niepowtarzalnemu smakowi zyskuje miłośników na całym świecie.

Japońska zielona Matcha to sproszkowana herbata, która kiedyś używana była głównie w ceremonii parzenia herbaty zwanej chanoyu. Ale dzięki swojemu kolorowi, aromatowi i intensywnemu smakowi jest coraz częstszym dodatkiem do deserów, sosów i wypieków.

Reklama

Jej sława daleko wybiega poza Kraj Kwitnącej Wiśni i staje się obowiązkowym składnikiem menu w restauracjach, a także w codziennej diecie zwolenników zdrowego odżywiania.

Zachwyca kolorem i zapachem



Matcha ma postać drobnego pyłu otrzymanego w długim i tradycyjnym procesie uprawy znanym jeszcze z XVI wieku. Po zbiorze liście są suszone, następnie ścierane na drobny pył i chowane do specjalnych naczyń. Jednak kucharze zachwyceni kolorem i zapachem herbaty nie ograniczają się jedynie do parzenia naparu.

"Pysznym" przykładem wykorzystania zielonych liści jest tiramisu według autorskiego przepisu kucharza Wabu Sushi Pawła Trzaskowskiego. Jak zdradził PAP Life: "Wszystko zaczęło się od Beaty Tyszkiewicz, która podróżując gdzieś po świecie zachwycała się tiramisu i pomyślała, co by było, gdyby dodać zieloną herbatę do tego deseru".

Prosty przepis na pyszny smakołyk



Zainspirowany tym pomysłem kucharz postanowił go wypróbować. Okazało się, że przepis na ten smakołyk jest bardzo prosty. Trzaskowski radził PAP Life:

- Proponuję zacząć od sera mascarpone i go zblendować. Następnie osłodzić według gustu i dodać herbatę Matcha. Następnie połączyć składniki. Można dodać żelatyny i żółtka". Oczywiście ten przepis, jak mówił PAP Life Paweł Trzaskowski, jest wersją mniej skomplikowaną. Jego poprzednie przepisy zawierały np. biszkopty czy prażone migdały.


Herbata Matcha oprócz wspaniałego wyglądu, smaku i zapachu jest o wiele bogatsza w antyoksydanty niż zwykła zielona herbata. Zawiera silne przeciwutleniacze oraz pomaga w spalaniu tłuszczu w organizmie. Ponadto dzięki wysokiej zawartości L-teaniny zmniejsza stres, pobudza aktywność mózgu do działania, odpręża i zmniejsza ciśnienie krwi.


Dowiedz się więcej na temat: tiramisu z zielonej herbaty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje