Reklama

Reklama

Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

Przygotowania do świąt wchodzą w kluczową fazę, w niemal każdej kuchni powstają właśnie potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie. Mnożą się też kulinarne błędy, które popełniamy z powodu pośpiechu bądź dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że należy robić inaczej. Wykaz najpowszechniejszych błędów w kuchni przygotowali znawcy kulinariów z francuskiego magazynu "Elle".

Czego trzeba unikać podczas gotowania? Jakie nawyki w sobie wyrobić, a jakie wyeliminować, żeby nasze potrawy były smaczne i żeby obyło się bez wpadek? Oto lista błędów:

Reklama

1. Zapominasz o próbowaniu potrawy w trakcie jej przygotowywania. Takie zachowanie najczęściej kończy się tym, że powstaje danie pozbawione smaku lub, przeciwnie, przyprawione ponad miarę. Żeby uniknąć nijakiej lub zbyt pikantnej czy słonej potrawy, nie wahajmy się jej skosztować na każdym etapie przygotowań. Zasada:"gdy czegoś dodaję, to potem próbuję" sprawdzi się na pewno.

2. Nie czekasz, aż potrawa wystygnie. Nie ma sensu się spieszyć. Aby uniknąć katastrof, po prostu pozostaw naczynie z upieczonym mięsem ciastem czy babeczkami do ostygnięcia. Zwłaszcza wypiekom daj kilka chwil po wyjęciu z piekarnika. To sprawi, że ich konsystencja będzie lepsza. Ciasta nie będą się rozpadać na tysiąc kawałków.

3. Nie odcedzasz makaronu natychmiast po ugotowaniu. Po zakończeniu gotowania makaronu najlepiej jest go natychmiast odcedzić. Jeśli po zdjęciu z ognia makaron będzie się nadal moczyć, wchłonie wodę i straci teksturę. I na pewno nie będzie al dente...

4. Nie mieszasz składników podczas gotowania. Konieczne jest mieszanie jedzenia, niezależnie od tego, czy gotuje się na patelni czy w garnku. Zapobiega to sklejaniu się (np. makaronu) lub zbrylaniu (kasz czy ryżu). Mieszając, unikniemy też przypalania się warzyw.

5. Nie dodajesz składników w odpowiedniej temperaturze. Wiele dań będzie miało odpowiedni smak tylko wtedy, gdy wykonamy je ze składników mających określoną temperaturę. Nie można na przykład zrobić bitej śmietany, używając do tego śmietany, która stoi w temperaturze pokojowej - ona musi być bardzo zimna. W przypadku jajek jest odwrotnie: nie można ich użyć tuż po wyjęciu z lodówki, ale dopiero wtedy, gdy będą miały temperaturę pokojową. To bardzo częsty błąd, pamiętajmy o tym, gdy będziemy ubijać białka, by upiec bezę. Ciasto drożdżowe uda się znakomicie, jeśli wszystkie składniki - mąka, jajka, mleko - będą w temperaturze pokojowej.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje