Jesz banany na śniadanie? Eksperci nie mają dobrych wieści. „Najgorsza rzecz”
Czy banany można jeść na śniadanie? Dietetycy mówią wprost: nie każdy powinien zaczynać dzień od tego owocu. Kiedy więc najbezpieczniej po nie sięgać? I kto powinien ograniczyć ich spożywanie?
Spis treści:
Na co pomagają banany?
Banany skrywają w sobie wiele cennych witamin i minerałów. Za sprawą potasu normalizują poziom ciśnienia krwi oraz łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach. Co więcej, w bananie znajdziemy wiele przeciwutleniaczy oraz karotenoidów, które mogą pomóc w walce z dolegliwościami w obrębie oka - ślepotą nocną, zaćmą czy jaskrą.
Bogate w magnez owoce sprawdzają się także w walce z bólami miesiączkowymi, gdyż rozluźniają mięśnie. Zawarta w bananach witamina B6 pomaga złagodzić ból oraz wyregulować cykle miesiączkowe.
Wiele osób sięga jednak po banany na czczo, używając ich jako bazy do przygotowania pierwszego posiłku w ciągu dnia. Czy banany można jeść na śniadanie? Jak się okazuje, nie jest to tak oczywiste. "Nie każdy powinien zaczynać dzień od tego owocu" - podkreśla dietetyk dr Daryk Gioffre.
Szybka przekąska, podstawowy składnik bananowego chlebka, aż w końcu baza ulubionego koktajlu. Banany towarzyszą nam na co dzień w kuchni, będąc nie tylko smacznym owocem, ale również źródłem wartościowych witamin:
- C
- B6
- A
- E
- K
Co więcej, w swoim składzie posiadają także wapń, fosfor, magnez, potas i sód, przez co są nieocenionym wsparciem w walce z anemią czy różnego rodzaju zwyrodnieniami. Co dzieje się z organizmem kiedy jemy banany? Owoce wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a zawarty w nich potas pozytywnie wpływa na profilaktykę dotyczącą miażdżycy, ataków serca i udaru.
Zobacz również: Niesamowite fakty na temat banana
Czy banany można jeść na śniadanie?
Mimo iż banany są dla wielu podstawą śniadań, owoce znalazły się na liście produktów, po które nie powinniśmy sięgać przy okazji przygotowywania pierwszego posiłku w ciągu dnia. Problemem ma być spora zawartość cukru, którego ilość zależy od stopnia dojrzałości owocu. Im bardziej dojrzały banan, tym więcej cukru posiada w swoim składzie. Najsłodsze są te owoce, na skórce których pojawiły się brązowe plamki. Znajduje się w nich ok. 25 g cukru na 100 g owocu. Te z zielonkawą skórką mają ok. 10 g cukru na 100 g owocu.
Banany rujnują dietę. Wydaje nam się, że są zdrowe, ale jest to tylko w połowie prawda
Banany dają szybkie uczucie sytości, jednak nie są w stanie utrzymać tego efektu przez dłuższy czas. Zawarty w nich cukier trafia do krwi dając zastrzyk energii, jednak jej poziom szybko opada, a wraz z nim pojawia się uczucie głodu, a niekiedy również zmęczenie. "Ponieważ banany mają bardzo niską zawartość tłuszczu i białka, większość kalorii w bananach pochodzi z węglowodanów. Jeśli śniadanie lub przekąska składa się tylko z banana, może się okazać, że zaraz po jedzeniu poczujesz niedosyt lub nadal będziesz głodny" - tłumaczy dietetyk Amber Pankonin w rozmowie z portalem Eat This, Not That.
Czy banany można jeść codziennie?
Eksperci nie mają dobrych wieści. Pewne skutki uboczne może spowodować również codzienne jedzenie bananów. Szczególnie narażone są na nie osoby z wysokim poziomem potasu lub chorobami nerek. Codzienne spożywanie bogatego w potas owocu może doprowadzić do jego nadmiaru w naszym organizmie.
"Osoby z wysokim poziomem potasu mogą również cierpieć na choroby nerek lub mieć problemy z nerkami. Ograniczenie niektórych pokarmów o wysokiej zawartości potasu (takich jak banany, pomarańcze, arbuz itp.) może pomóc poczuć się lepiej i zapobiec postępowi choroby" - wyjaśnia dietetyk Sylvia Melendez-Klinger w rozmowie z Eat This, Not That.
Zobacz również: Kto powinien unikać bananów w diecie? Nie chodzi tylko o kalorie
O jakiej porze dnia najlepiej jeść banany?
To nie oznacza jednak, iż banany powinny całkowicie zniknąć z naszej diety. Warto sięgać po nie w określonych momentach dnia. Banana najlepiej jeść w ramach drugiego śniadania lub przekąski. Aby jednak owoce nie zakwaszały naszego organizmu warto połączyć je z przyprawami o odczynie zasadowym - cynamonem czy kurkumą, a także dodać nasiona chia, migdały czy siemię lniane.