Jogurtowa babka piaskowa

Wypróbuj na Wielkanoc!

Babka jogurtowa
Babka jogurtowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 30 dag cukru
  • 45 dag mąki
  • 4 jajka
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 15 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
1 Rodzynki namocz. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia. Jajka połącz z cukrami, ubijaj 10 minut. Stopniowo dosypuj mąkę, wlej olej, jogurt, zmiksuj. Rodzynki odsącz, obtocz w mące, dodaj do ciasta. Wymieszaj.

2 Formę na babkę wysmaruj tłuszczem. Wlej masę, piecz 45 minut w temperaturze 180° C. Wyjmij, wystudź. Cukier puder rozetrzyj z 2 łyżkami wody, polej nim wierzch ciasta.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas