Jogurtowa babka piaskowa
Wypróbuj na Wielkanoc!
Składniki:
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 30 dag cukru
- 45 dag mąki
- 4 jajka
- 150 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 15 dag rodzynek
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1 Rodzynki namocz. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia. Jajka połącz z cukrami, ubijaj 10 minut. Stopniowo dosypuj mąkę, wlej olej, jogurt, zmiksuj. Rodzynki odsącz, obtocz w mące, dodaj do ciasta. Wymieszaj.
2 Formę na babkę wysmaruj tłuszczem. Wlej masę, piecz 45 minut w temperaturze 180° C. Wyjmij, wystudź. Cukier puder rozetrzyj z 2 łyżkami wody, polej nim wierzch ciasta.