Reklama

Reklama

Jogurtowa panna cotta z galaretką

Orzeźwiający deser

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • łyżeczka żelatyny w proszku
  • łyżeczka gorącej wody
  • szklanka soku z granatów


Składniki - panna cotta

  • 2 szklanki
  • jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • ziarenka z całego granatu
  • garść pistacji (niesolonych)


Sposób przygotowania

Reklama

1. Galaretka: Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej do soku i wymieszaj. Przelej płyn do miseczek, tak aby sięgał mniej więcej do 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.2. Panna cotta: Wymieszaj jogurt z miodem. W oddzielnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ostudź, po czym dodaj do jogurtu i wymieszaj.3. Wyjmij galaretki z lodówki i wyłóż na ich wierzch jogurt z żelatyną. Wyrównaj i z powrotem wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny (lub na noc).4. Tuż przed podaniem wyjmij desery z lodówki. Wyjmij je z miseczek, wykładając je do góry nogami na talerze. Posyp ziarenkami granatu i posiekanymi pistacjami.

NASZA RADA: Jeżeli chciałabyś przyrządzić panna cottę według oryginalnej receptury, użyj zamiast jogurtu mleka i kremówki (w równych proporcjach). Zagotuj je i potem wymieszaj z żelatyną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje