Reklama

Reklama

Jogurtowa słodycz

Masa: sok jabłkowy zagotuj. Rozpuść w nim galaretki i odstaw, by lekko przestygły.

Składniki na masę jabłkową

  • 1/2 szkl. musu jabłkowego
  • 3 czerwone jabłka
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
  • 40 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 ml klarowanego soku jabłkowego
  • 2 galaretki jabłkowe lub cytrynowe
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny

Składniki spód

  • 15 dag biszkoptów
  • 6 dag miękkiego masła

1. Masa: sok jabłkowy zagotuj. Rozpuść w nim galaretki i odstaw, by lekko przestygły. Śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj z jogurtem, musem jabłkowym i tężejącą galaretką. 1 jabłko pokrój w kostkę, domieszaj do masy.

2. Spód: biszkopty drobniutko pokrusz. Wymieszaj z masłem, masą wylep dno tortownicy.

3. Na spód wylej masę jabłkową. Wyrównaj wierzch, przykryj folią spożywczą. Schładzaj co najmniej 3 godziny. Pozostałe jabłka pokrój w plasterki, Sok z cytryny zagotuj z cukrem, włóż jabłka, obgotuj w syropie. Ostudź, udekoruj torcik.

Reklama

Łatwe wyjęcie: Jeśli posmarujesz boki tortownicy masłem, gotową piankę wyjmiesz bez trudu!

Czas przygotowania: 280 minut


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama