Jogurtowa słodycz
Masa: sok jabłkowy zagotuj. Rozpuść w nim galaretki i odstaw, by lekko przestygły.

Składniki
na masę jabłkową
- 1/2 szkl. musu jabłkowego
- 3 czerwone jabłka
- 300 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
- 40 dag gęstego jogurtu naturalnego
- 250 ml klarowanego soku jabłkowego
- 2 galaretki jabłkowe lub cytrynowe
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
spód
- 15 dag biszkoptów
- 6 dag miękkiego masła
1. Masa: sok jabłkowy zagotuj. Rozpuść w nim galaretki i odstaw, by lekko przestygły. Śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj z jogurtem, musem jabłkowym i tężejącą galaretką. 1 jabłko pokrój w kostkę, domieszaj do masy.
2. Spód: biszkopty drobniutko pokrusz. Wymieszaj z masłem, masą wylep dno tortownicy.
3. Na spód wylej masę jabłkową. Wyrównaj wierzch, przykryj folią spożywczą. Schładzaj co najmniej 3 godziny. Pozostałe jabłka pokrój w plasterki, Sok z cytryny zagotuj z cukrem, włóż jabłka, obgotuj w syropie. Ostudź, udekoruj torcik.
Łatwe wyjęcie: Jeśli posmarujesz boki tortownicy masłem, gotową piankę wyjmiesz bez trudu!
Czas przygotowania: 280 minut