Reklama

Reklama

Jogurtowe delicje, których nie trzeba piec

Orzeźwią w upalny dzień!

Blok na sorbecie morelowym

Składniki dla: 10 porcji

Składniki - sorbet

  • 10 moreli
  • 1/2 szkl. wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 białko

Składniki - masa jogurtowa

  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 2 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu
  • maliny i mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Morele rozetnij, usuń pestki. Owoce zmiksuj na gładko. Z wody i cukru ugotuj syrop. Wystudź go, potem połącz z musem. 

2. Białko ubij. Pianę z białka domieszaj do masy z moreli. Wylej na spód foremki. Wstaw do zamrażarki. Śmietanę ubij na sztywno. 

3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Bitą śmietanę delikatnie wymieszaj cukrem waniliowym oraz jogurtem. 

4. Do masy jogurtowej domieszaj utarte żółtka. Przełóż do foremki z sorbetem. Wstaw do zamrażarki na 6-8 godz. Udekoruj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje