Jogurtowe delicje, których nie trzeba piec
Orzeźwią w upalny dzień!
Blok na sorbecie morelowym
Sposób przygotowania
1. Morele rozetnij, usuń pestki. Owoce zmiksuj na gładko. Z wody i cukru ugotuj syrop. Wystudź go, potem połącz z musem.
2. Białko ubij. Pianę z białka domieszaj do masy z moreli. Wylej na spód foremki. Wstaw do zamrażarki. Śmietanę ubij na sztywno.
3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Bitą śmietanę delikatnie wymieszaj cukrem waniliowym oraz jogurtem.
4. Do masy jogurtowej domieszaj utarte żółtka. Przełóż do foremki z sorbetem. Wstaw do zamrażarki na 6-8 godz. Udekoruj.
Semifredo malinowe
Sposób przygotowania
1. Śmietanę ubij, dosypując cukier oraz cukier waniliowy. Ricottę wymieszaj z jogurtem i delikatnie połącz z ubitą wcześniej śmietaną.
2. Maliny przebierz, opłucz, osusz. Odłóż 1/2 szkl. owoców do dekoracji, resztę włóż do malaksera. Dodaj obrany banan i zmiksuj.
3. Mus malinowo-bananowy dodaj do masy waniliowej. Delikatnie przemieszaj obie masy, tak by powstał marmurkowy wzorek.
4. Masę marmurkową przełóż do foremki. Przykryj folią i włóż na noc do zamrażarki. Po wyjęciu udekoruj pistacjami oraz resztą malin.