Jogurtowe delicje, których nie trzeba piec
Orzeźwią w upalny dzień!

Blok na sorbecie morelowym
Składniki
- sorbet
- 10 moreli
- 1/2 szkl. wody
- 4 łyżeczki cukru
- 1 białko
- masa jogurtowa
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 3-4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 2 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu
- maliny i mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Morele rozetnij, usuń pestki. Owoce zmiksuj na gładko. Z wody i cukru ugotuj syrop. Wystudź go, potem połącz z musem. 2. Białko ubij. Pianę z białka domieszaj do masy z moreli. Wylej na spód foremki. Wstaw do zamrażarki. Śmietanę ubij na sztywno. 3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Bitą śmietanę delikatnie wymieszaj cukrem waniliowym oraz jogurtem. 4. Do masy jogurtowej domieszaj utarte żółtka. Przełóż do foremki z sorbetem. Wstaw do zamrażarki na 6-8 godz. Udekoruj.

Semifredo malinowe
Składniki
- 1 duży kubek (400 ml) greckiego jogurtu
- 25 dag ricotty
- 2/3 szkl. śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szkl. malin
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szkl. drobno posiekanych pistacji
Sposób przygotowania
1. Śmietanę ubij, dosypując cukier oraz cukier waniliowy. Ricottę wymieszaj z jogurtem i delikatnie połącz z ubitą wcześniej śmietaną.
2. Maliny przebierz, opłucz, osusz. Odłóż 1/2 szkl. owoców do dekoracji, resztę włóż do malaksera. Dodaj obrany banan i zmiksuj. 3. Mus malinowo-bananowy dodaj do masy waniliowej. Delikatnie przemieszaj obie masy, tak by powstał marmurkowy wzorek. 4. Masę marmurkową przełóż do foremki. Przykryj folią i włóż na noc do zamrażarki. Po wyjęciu udekoruj pistacjami oraz resztą malin.