Jogurtowiec ze startą czekoladą
Pyszny deser biszkoptowy.
Sposób przygotowania
1. Od 15-16 ciastek odetnij z jednej strony końce (po ok. 2 cm). Odcięte koń- ce ciastek oraz resztę całych biszkoptów ułóż na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm). Pozostałe biszkopty ustaw wokół brzegu formy. Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami wody, odstaw. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Czekoladę grubo zetrzyj. 2 szklanki śmietany ubij.
2. Jogurt utrzyj z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Wymieszaj go z bitą śmietaną i ostrożnie połącz z rozpuszczoną żelatyną. Do tężejącego kremu dołóż czekoladę. Krem powinien być już dosyć gęsty, aby wiórki czekolady nie opadły na dno. Kilka łyżek kremu rozsmaruj na spodzie z ciastek. Schładzaj 15 minut.
3. Nałóż resztę kremu. Torcik schładzaj 3 godz. Przed podaniem ubij resztę śmietany z cukrem waniliowym. Przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch tortu ozdobne rozetki. Udekoruj malinami.