Reklama

Reklama

Jogurtowiec ze startą czekoladą

Pyszny deser biszkoptowy.

Składniki

  • 24 podłużne biszkopty
  • 6–7 łyżeczek żelatyny
  • 2 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
  • 2 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Od 15-16 ciastek odetnij z jednej strony końce (po ok. 2 cm). Odcięte koń- ce ciastek oraz resztę całych biszkoptów ułóż na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm). Pozostałe biszkopty ustaw wokół brzegu formy. Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami wody, odstaw. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Czekoladę grubo zetrzyj. 2 szklanki śmietany ubij. 

2. Jogurt utrzyj z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Wymieszaj go z bitą śmietaną i ostrożnie połącz z rozpuszczoną żelatyną. Do tężejącego kremu dołóż czekoladę. Krem powinien być już dosyć gęsty, aby wiórki czekolady nie opadły na dno. Kilka łyżek kremu rozsmaruj na spodzie z ciastek. Schładzaj 15 minut. 

3. Nałóż resztę kremu. Torcik schładzaj 3 godz. Przed podaniem ubij resztę śmietany z cukrem waniliowym. Przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch tortu ozdobne rozetki. Udekoruj malinami.  

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy