Jogurtowiec ze startą czekoladą
Pyszny deser biszkoptowy.

Składniki
- 24 podłużne biszkopty
- 6–7 łyżeczek żelatyny
- 2 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
- 2 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 4 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- maliny do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Od 15-16 ciastek odetnij z jednej strony końce (po ok. 2 cm). Odcięte koń- ce ciastek oraz resztę całych biszkoptów ułóż na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm). Pozostałe biszkopty ustaw wokół brzegu formy. Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami wody, odstaw. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Czekoladę grubo zetrzyj. 2 szklanki śmietany ubij. 2. Jogurt utrzyj z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Wymieszaj go z bitą śmietaną i ostrożnie połącz z rozpuszczoną żelatyną. Do tężejącego kremu dołóż czekoladę. Krem powinien być już dosyć gęsty, aby wiórki czekolady nie opadły na dno. Kilka łyżek kremu rozsmaruj na spodzie z ciastek. Schładzaj 15 minut. 3. Nałóż resztę kremu. Torcik schładzaj 3 godz. Przed podaniem ubij resztę śmietany z cukrem waniliowym. Przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch tortu ozdobne rozetki. Udekoruj malinami.