Reklama

Reklama

Jogurtowy krem na zimno

Orzeźwienie w ciepłe dni.

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 2-3 porcji

Składniki

  • 25 dag mieszanki świeżych kiełków i ziół: rzeżuchy, rzodkiewki, ogórecznika, pietruszki, trybuli, szałwii
  • 3-4 źdźbła grubego szczypiorku
  • 2 małe jogurty greckie
  • 6-8 łyżek naturalnego serka homogenizowanego
  • 3 jajka q1 łyżeczka chrzanu lub musztardy ew. 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/5 cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • ugotowane ziemniaki lub pieczywo jako dodatek

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo, przepłucz je zimną wodą, obierz, przekrój. 2 żółtka przetrzyj przez sitko, 2 białka drobniutko posiekaj. Ostatnie jajko zostaw do dekoracji. Zioła umyj i osusz ręcznikiem papierowym (możesz je dowolnie zmieniać - ważne, by były wśród nich te o wyrazistym smaku, jak rzeżucha, rzodkiewka). Odłóż kilka gałązek do dekoracji. Kiełki i pozostałe zioła drobniutko posiekaj. 

2. Zmiksuj jogurt z serkiem, chrzanem, ew. majonezem, oliwą i cukrem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kilka kropli soku wyciśniętego z cytryny. Dosyp posiekaną zieleninę, przetarte żółtka i posiekane białka. Wymieszaj łyżką. Przykryj i odstaw do lodówki na min. 2 godziny. 

3. Krem przelej do salaterki albo kokilki. Mocno schłodź, udekoruj jajkiem. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje