Jogurtowy krem na zimno

Orzeźwienie w ciepłe dni.

Zupa jogurtowa
Zupa jogurtowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo, przepłucz je zimną wodą, obierz, przekrój. 2 żółtka przetrzyj przez sitko, 2 białka drobniutko posiekaj. Ostatnie jajko zostaw do dekoracji. Zioła umyj i osusz ręcznikiem papierowym (możesz je dowolnie zmieniać - ważne, by były wśród nich te o wyrazistym smaku, jak rzeżucha, rzodkiewka). Odłóż kilka gałązek do dekoracji. Kiełki i pozostałe zioła drobniutko posiekaj. 

2. Zmiksuj jogurt z serkiem, chrzanem, ew. majonezem, oliwą i cukrem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kilka kropli soku wyciśniętego z cytryny. Dosyp posiekaną zieleninę, przetarte żółtka i posiekane białka. Wymieszaj łyżką. Przykryj i odstaw do lodówki na min. 2 godziny. 

3. Krem przelej do salaterki albo kokilki. Mocno schłodź, udekoruj jajkiem. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas