Jogurtowy krem na zimno
Orzeźwienie w ciepłe dni.

Składniki
- 25 dag mieszanki świeżych kiełków i ziół: rzeżuchy, rzodkiewki, ogórecznika, pietruszki, trybuli, szałwii
- 3-4 źdźbła grubego szczypiorku
- 2 małe jogurty greckie
- 6-8 łyżek naturalnego serka homogenizowanego
- 3 jajka q1 łyżeczka chrzanu lub musztardy ew. 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/5 cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- ugotowane ziemniaki lub pieczywo jako dodatek
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo, przepłucz je zimną wodą, obierz, przekrój. 2 żółtka przetrzyj przez sitko, 2 białka drobniutko posiekaj. Ostatnie jajko zostaw do dekoracji. Zioła umyj i osusz ręcznikiem papierowym (możesz je dowolnie zmieniać - ważne, by były wśród nich te o wyrazistym smaku, jak rzeżucha, rzodkiewka). Odłóż kilka gałązek do dekoracji. Kiełki i pozostałe zioła drobniutko posiekaj. 2. Zmiksuj jogurt z serkiem, chrzanem, ew. majonezem, oliwą i cukrem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kilka kropli soku wyciśniętego z cytryny. Dosyp posiekaną zieleninę, przetarte żółtka i posiekane białka. Wymieszaj łyżką. Przykryj i odstaw do lodówki na min. 2 godziny. 3. Krem przelej do salaterki albo kokilki. Mocno schłodź, udekoruj jajkiem. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.