Alternatywa dla tradycyjnej herbaty. Tak napar z czerwonokrzewu działa na organizm
W ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność. Nie bez powodu - to świetna alternatywa dla tradycyjnej herbaty. Kusi łagodnym smakiem, intryguje kolorem, ale i korzystnie działa na zdrowie. Mowa o naparze z liści czerwonokrzewu afrykańskiego, czyli rooibos. Dlaczego warto po niego sięgać?

Idealny zamiennik kawy czy herbaty? Rooibos. Ta nazwa w ostatnich latach jest odmieniana przez wszystkie przypadki. Niektórzy uważają, że napar z czerwonokrzewu afrykańskiego to tarcza przed chorobami i eliksir długowieczności. W czym tkwi sekret jego właściwości? Wyjaśniamy krok po kroku.
Spis treści:
Rooibos, czyli słodkawy smak i bursztynowy kolor
Rooibos, czyli czerwonokrzew afrykański to roślina z rodziny bobowatych, występująca tylko w jednej części świata. To góry Cederberg w Republice Południowej Afryki. Roślina ma malutkie, igiełkowate listki w zielonym kolorze. Po zbiorach zostają one rozdrabniane, poddawane procesowi fermentacji i suszenia.
Dzięki tym procesom zyskują intensywną barwę przypominającą bursztyn. Do tego należy dodać oczywiście miodowy, słodki smak. W zależności od metody obróbki wyróżnia się rooibos czerwony (fermentowany o łagodnym, miodowym smaku) i rooibos zielony (niepoddawany procesowi fermentacji, o bardziej "roślinnym" smaku).

Alternatywa dla herbaty i kawy
Współcześnie rooibos to jedna z najważniejszych alternatyw dla herbaty czy nawet kawy. Nie zawiera kofeiny, dlatego też można po nią sięgać nawet przez cały dzień.
Z tego względu jest idealna zarówno dla osób, które powinny unikać kofeiny w codziennej diecie, jak i seniorów, kobiet w ciąży, a nawet dzieci. Wypicie naparu przed snem nie zadziała pobudzająco jak tradycyjna kawa czy herbata.
Jak parzyć herbatę rooibos? Potrzebne ci będą 1-2 łyżeczki suszu. Należy je zalać ok. 200 ml gorącej wody i parzyć przez ok. 10 minut. Do naparu możesz dodać cytrynę czy miód - w takiej postaci smakuje równie dobrze. Co ciekawe, to też dobra baza do zimnych napojów np. z cynamonem czy wanilią.

Właściwości rooibos. Tak napar z czerwonokrzewu zadziała na organizm
Rooibos słynie z dużej zawartości przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. A te, jak wiadomo, przyczyniają się m.in. do starzenia organizmu. Oprócz tego napar działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie krwi, łagodzi dolegliwości ze strony żołądka i pomaga zwalczać problemy z układem pokarmowym.
Nie zawiera garbników, które mogą działać drażniąco, dlatego też nie zakwasza żołądka i wspiera detoksykację organizmu. Ze względu na brak zawartości kofeiny, działa na nas kojąco i regenerująco.
Zawarta w nim aspalatyna to antyoksydant, który nie występuje w innych herbatach, a wspiera utrzymanie cukrowej równowagi. Z kolei notofagina jest flawonoidem o właściwościach przeciwzapalnych, jak i wspomagających układ nerwowy. Z kolei rutyna, luteolina i kwercetyna wzmacniają naczynia krwionośne i działają przeciwutleniająco.
Dzięki takiej zawartości, rooibos działa również jako naturalne wsparcie odporności. Można po niego sięgać w przypadku przeziębienia i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Napar z czerwonokrzewu afrykańskiego może być też świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Pobudza przemianę materii, a dzięki słodkawemu smakowi zmniejsza ochotę na sięganie po słodycze.
Jeśli zależy nam na utracie zbędnych kilogramów, możemy włączyć go do codziennego menu. Oczywiście sam rooibos nie wykona za nas całej pracy - tutaj kluczem jest zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna.