Jogurtowy marmurek z mango
Prezentuje się wyjątkowo pięknie, ale to nie jedyna jego zaleta! Przepis możesz dowolnie modyfikować i zamiast mango dodać inne owoce – maliny, truskawki albo brzoskwinie z puszki!
Składniki na 12 porcji:
- 3 jajka
- 20 dag cukru
- sól
- 3 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 2 dojrzałe mango
- 150 ml soku z owoców egzotycznych
- 25 dag gęstego jogurtu
- 20 dag mielonego chudego twarogu
- 20 dag śmietany kremówki
- 6 łyżeczek żelatyny
- melisa do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując połowę cukru, szczyptę soli oraz 1 cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna i lśniąca, domieszaj do niej kolejno żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim przygotowane biszkoptowe ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Ciasto odstaw na kratkę kuchenną do wystudzenia.
2. Mango przekrój wzdłuż, wyjmij pestki, miąższ obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Trochę mango odłóż do dekoracji, a resztę zmiksuj z sokiem z owoców egzotycznych. Żelatynę namocz w zimnej wodzie odstaw, by spęczniała. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Twaróg utrzyj z resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym, wymieszaj delikatnie z bitą śmietaną i jogurtem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Mus owocowy wymieszaj z 1/3 żelatyny, resztę żelatyny połącz z masą serową. Na spodzie tortownicy ułóż biszkoptowy placek. Na przemian nałóż obie masy, lekko przemieszaj je widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Tort wstaw go do lodówki na 4 godziny. Gotowe ciasto udekoruj odłożonym mango i melisą
Czas przygotowania: ok. 55 minut Chłodzenie tortu ok. 4 godzin; 1 porcja 340 kcal