Kaczka pieczona z jabłkami
To mięso rozpływa się w ustach!

Składniki
- 1 kaczka
- 1/2 łyżki majeranku
- 3-4 łyżki smalcu
- 4 jabłka
- sól
- pieprz
4 osoby
Sposób przygotowania
1. Kaczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.2. Jabłka wymyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Następnie nadziać nimi tuszę i zszyć lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć chwilę na smalcu z obu stron na dość mocnym ogniu.3. Podlać wodą i piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia 60 minut. Pod koniec odkryć i piec w temperaturze 200-250°C do czasu jej zarumienienia. Podlewać co jakiś czas powstałym sosem.4. Kaczkę podawać z kluskami śląskimi, kopytkami,ziemniakami lub ryżem z kapustą czerwoną lub zestawem surówek.