Kaczka pieczona z jabłkami

To mięso rozpływa się w ustach!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kaczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.

2. Jabłka wymyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Następnie nadziać nimi tuszę i zszyć lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć chwilę na smalcu z obu stron na dość mocnym ogniu.

3. Podlać wodą i piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia 60 minut. Pod koniec odkryć i piec w temperaturze 200-250°C do czasu jej zarumienienia. Podlewać co jakiś czas powstałym sosem.

4. Kaczkę podawać z kluskami śląskimi, kopytkami,ziemniakami lub ryżem z kapustą czerwoną lub zestawem surówek.

Zmysłowe smaki: Kaczka w sosie z owoców leśnychInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas