Kaczka w pikantnym sosie
Na elegancką kolację.
- młoda, sprawiona kaczka,
- po 3 łyżki sosu sojowego i wódki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka cukru,
- 1/2 szklanki czerwonego wina,
- 3 łyżki śmietany,
- łyżeczka mąki,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Kaczkę opłukać, osuszyć. Cynamon, sól, cukier, roztarty czosnek wymieszać z sosem sojowym, wódką i 2 łyżkami wody. Natrzeć tuszkę zewnątrz i od wewnątrz. Trzymać w lodówce 24 godziny. Przełożyć do brytfanki, dodać marynatę, 4 łyżki wody. Piec ok 1 i 1/2 godz w 180 st. C, polewając wypieczonym tłuszczem. Połowę tłuszczu z pieczenia rozprowadzić winem i śmietaną, zagotować, zagęścić mąką. Kaczkę poporcjować, podać z sosem.
Czas przygotowania 30 minut
Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również: