Kaczka zagrodowa z jabłkami na wielkanocnym stole
Wielkanoc to czas radosnych chwil spędzonych z bliskimi. Na rodzinne spotkania przygotowujemy tradycyjne świąteczne dania i wykwintne potrawy. Pieczona Kaczka zagrodowa z jabłkami to idealny pomysł na świąteczny obiad. Podkreśli uroczysty charakter posiłku i zyska uznanie dzięki niebanalnemu połączeniem smaków.
Podczas świąt rozkoszujemy się wieloma klasycznymi przysmakami - żurkiem, mazurkami i babkami. Na danie główne warto przygotować danie przełamujące schematy, pyszne i zdrowe. Polska Kaczka zagrodowa to najwyższej jakości mięso, które zachwyca wyrazistym smakiem, a przy tym ma wiele składników odżywczych i witamin. Z nadzieniem w postaci rozpływających się w ustach, słodko-kwaskowych jabłek i w towarzystwie aromatycznych ziół, kaczka będzie wspaniałym daniem głównym podczas tegorocznej Wielkanocy.
Wystarczy sięgnąć do prostego przepisu, by przygotować prawdziwą ucztę przy świątecznym stole z wyśmienitą kaczką w roli głównej.
Składniki:
- 2-3 łyżki majeranku oraz do nacierania
- łyżeczka cukru
- Kaczka zagrodowa
- 4 duże jabłka
- 200 ml wódki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Majeranek i cukier zalać wódką, odstawić na minimum 12 godzin. Następnie umytą i osuszoną Kaczkę zagrodową zalać nalewką, wcierając dodatkowo trochę majeranku. Marynować minimum 6 godzin, obracając kaczkę, co godzinę. Następnie wyciągnąć z marynaty, natrzeć solą i pieprzem (również wewnątrz), przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Jabłka pokroić w ćwiartki, nadziać nimi kaczkę, jeśli zostaną jakieś kawałki, obłożyć kaczkę w naczyniu. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w 190 st. C, przy czym po pierwszej godzinie ściągnąć folię by kaczka ładnie się zrumieniła i polać wytworzonymi sokami.
3. Po upieczeniu odstawić na chwilę, po czym podzielić na porcje i podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną niepaloną.