Kakaowa zebra

Klasyczne ciasto znane z zeszytów z przepisami naszych mam i babć. Kakaowa zebra to nic innego jak ulepszona wersja babki. Wygląda pięknie, a dodatek kakao sprawia, że nabiera wyjątkowego smaku.

Pyszna i łatwa w przygotowaniu kakaowa zebra
Pyszna i łatwa w przygotowaniu kakaowa zebra123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Podłużną formę, tzw. keksówkę, posmaruj dowolnym tłuszczem i wysyp bułką tartą. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. 

2. Żółtka utrzyj na puszystą masę razem z cukrem. Dalej ucierając (lub miksując), wlewaj po łyżce olej, a potem gęstą kwaśną śmietanę. Następnie wsyp mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Dalej ucieraj lub miksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. 

3. 1/3 przygotowanego ciasta odłóż i połącz z naturalnym gorzkim kakao. Resztę zmiksuj z proszkiem budyniowym (np. śmietankowym). Do formy wlewaj na zmianę po 1-2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160°C. Piecz 45 min. 

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas