Kakaowe ciasto z gruszką

Przepis na weekendowy placek.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki typ 500
  • 1,5 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 5 łyżek kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu rumowego
  • 3 gruszki

Przygotowanie:

1. Gruszki umyj, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj kakao i aromat rumowy. Porcjami dodawaj mąkę i wlewaj masło, cały czas ucierając. Całość ucieraj kilka minut, by powstało gładkie ciasto.

Reklama

2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Na dno wylej połowę ciasta, wyłóż na nie gruszki, zalej resztą ciasta. Wyrównaj. Piecz przez 40 minut w 180˚C, wyjmij, wystudź. Zdejmij obręcz, odwróć ciasto do góry dnem, pokrój na porcje.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje