Kakaowe ciasto z gruszką
Przepis na weekendowy placek.
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki typ 500
- 1,5 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 5 łyżek kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 kropli aromatu rumowego
- 3 gruszki
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj kakao i aromat rumowy. Porcjami dodawaj mąkę i wlewaj masło, cały czas ucierając. Całość ucieraj kilka minut, by powstało gładkie ciasto.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Na dno wylej połowę ciasta, wyłóż na nie gruszki, zalej resztą ciasta. Wyrównaj. Piecz przez 40 minut w 180˚C, wyjmij, wystudź. Zdejmij obręcz, odwróć ciasto do góry dnem, pokrój na porcje.