Reklama

Reklama

Kalafior i brokuł – duet doskonały

Wspólny obiad jest luksusem, który udaje się zrealizować tylko od święta? Jesień to dobry czas, by długie wieczory celebrować przy ciepłej kolacji i gwarze rodzinnej rozmowy. Dziś dwa pyszne i wartościowe odżywczo warzywa w zapiekance makaronowej.

Mądra, zbilansowana dieta, w której ważną rolę odgrywają warzywa, jest kluczem do dobrego samopoczucia, lepszego zdrowia i sylwetki. Kalafior i brokuł powinny zdecydowanie częściej gościć na naszych talerzach.

Oba warzywa posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne.  

Smaczne i zdrowe  

Brokuły, dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, chronią przed rozwojem chorób nowotworowych, wrzodów żołądka i anemii.

Reklama

Korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co ma szczególnie znaczenie dla diabetyków.  

Kalafior również ma silne właściwości antynowotworowe, szczególnie względem raka prostaty, pęcherza moczowego, jamy ustnej, gardła i krtani.

Spożywany regularnie pomoże ochronić śluzówki przewodu pokarmowego przed rozwojem choroby wrzodowej. Jest zalecany dla borykających się z reumatyzmem.  

Jak skorzystać z ich potencjału zdrowotnego i połączyć oba warzywa w jednym daniu? Proponujemy zapiekankę na bazie makaronu.  

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje