Kalafior i brokuł – duet doskonały
Wspólny obiad jest luksusem, który udaje się zrealizować tylko od święta? Jesień to dobry czas, by długie wieczory celebrować przy ciepłej kolacji i gwarze rodzinnej rozmowy. Dziś dwa pyszne i wartościowe odżywczo warzywa w zapiekance makaronowej.
Mądra, zbilansowana dieta, w której ważną rolę odgrywają warzywa, jest kluczem do dobrego samopoczucia, lepszego zdrowia i sylwetki. Kalafior i brokuł powinny zdecydowanie częściej gościć na naszych talerzach.
Oba warzywa posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Smaczne i zdrowe
Brokuły, dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, chronią przed rozwojem chorób nowotworowych, wrzodów żołądka i anemii.
Korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co ma szczególnie znaczenie dla diabetyków.
Kalafior również ma silne właściwości antynowotworowe, szczególnie względem raka prostaty, pęcherza moczowego, jamy ustnej, gardła i krtani.
Spożywany regularnie pomoże ochronić śluzówki przewodu pokarmowego przed rozwojem choroby wrzodowej. Jest zalecany dla borykających się z reumatyzmem.
Jak skorzystać z ich potencjału zdrowotnego i połączyć oba warzywa w jednym daniu? Proponujemy zapiekankę na bazie makaronu.
Składniki na 4-5 porcji:
- 250 gramów makaron, najlepiej z mąki durum w kształcie muszelek lub świderków;
- 150 gramów różyczek kalafiora;
- 150 gramów różyczek brokułu;
- 20 gramów płatków migdałowych;
- 30 gramów nasion słonecznika;
- 250 mililitrów jogurtu naturalnego;
- 50 gramów sera typu parmezan;
- 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych;
- czarne oliwki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy (al dente) i odcedzamy. Różyczki brokułu i kalafiora wrzucamy na chwilę do wrzątku, żeby je dosłownie sparzyć, ale nie gotować.
Słonecznik prażymy krótko na dużej patelni. Dodajemy do niego odcedzone warzywa, makaron i migdały, a na koniec wlewamy jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do zagotowania.
Następnie przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, obsypujemy startym serem i ozdabiamy przekrojonymi na ćwiartki pomidorkami i oliwkami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Serwujemy na ciepło.
Ewa Koza, mamsmak.com