Reklama

Reklama

Kalafior w aromatycznych przyprawach

Składniki

  • 1 duży kalafior umyty i podzielony na małe różyczki
  • 1 cm świeżego imbiru obranego i startego na tarce
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżka mąki z cieciorki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duży por pokrojony w plasterki
  • 1 papryka pokrojona w kostkę sól himalajska lub morska
  • 600 ml wody
  • 2 łyżki oleju ryżowego

Sposób przygotowania

Różyczki kalafiora włożyć do miski i dodać wszystkie przyprawy oprócz soli oraz mąkę z cieciorki, po czym dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać olej i dusić przez chwilę por i paprykę, aż się zeszklą. Dołożyć kalafior, wlać wodę, mleko kokosowe i dodać przecier pomidorowy. Gotować, aż kalafior będzie miękki. Na koniec posolić.   

Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska 



materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy