Kalafior w aromatycznych przyprawach

Składniki
- 1 duży kalafior umyty i podzielony na małe różyczki
- 1 cm świeżego imbiru obranego i startego na tarce
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki garam masali
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżka mąki z cieciorki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 duży por pokrojony w plasterki
- 1 papryka pokrojona w kostkę sól himalajska lub morska
- 600 ml wody
- 2 łyżki oleju ryżowego
Sposób przygotowania
Różyczki kalafiora włożyć do miski i dodać wszystkie przyprawy oprócz soli oraz mąkę z cieciorki, po czym dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać olej i dusić przez chwilę por i paprykę, aż się zeszklą. Dołożyć kalafior, wlać wodę, mleko kokosowe i dodać przecier pomidorowy. Gotować, aż kalafior będzie miękki. Na koniec posolić.
Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska
