Reklama

Reklama

Kalafior - "wege gwiazda"

Kalafior stał się prawdziwym sprzymierzeńcem miłośników diety bezglutenowej. Za modą na "gluten free" idzie również moda na kalafiora, z którego możemy wyczarować ryż, pizzę, a nawet zastąpić nim mąkę.

Coraz więcej firm spożywczych pomysłów na nowe produkty szuka wśród dietetycznych trendów. Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych, a na pewno najszybciej rozwijających się, jest segment produktów bezglutenowych. Im bardziej wymyślne i nieoczywiste rozwiązania tym lepiej, dlatego producenci chętnie zaglądają do ogródka w poszukiwaniu warzywnych alternatyw. I tak mieliśmy już modę na makaron z cukinii czy marchewki, teraz swoje pięć minut ma kalafior.

Reklama

Okazuje się, że to niezwykle wdzięczne warzywo - dlatego na półkach możemy spotkać mąkę czy ryż z kalafiora, a w kuchni możemy wyczarować pizzę, muffinki, gnochi, zapiekanki, a nawet ciasteczka na bazie tego warzywa. Konsumenci zwracają się ku kalafiorowi, zwłaszcza ze względu na jego łagodny smak.

Jak wskazuje "The New Jork Times", powołując się na raporty Nielsena, sprzedaż substytutów na bazie kalafiora w ciągu ostatniego roku podwoiła się. Heather Smith, ekspert ds. żywienia, powiedziała, że jednym z powodów, dla których kalafior osiągnął status "wege gwiazdy", jest jego profil żywieniowy. 100-gramowa porcja białego ryżu zawiera 150 kalorii, 34 gramy węglowodanów i 1 gram błonnika, podczas gdy podobna porcja "ryżu" z kalafiora zawiera tylko 25 kalorii, pięć gramów węglowodanów i potrójną ilość błonnika.

"Trend kalafiorowy jest wszechobecny" - powiedział Jordan Rost z agencji Nielsena. "Widzimy to we wszystkim, od sera śmietankowego po żywność dla niemowląt. Produkty zawierające kalafior przeżywają szybki wzrost sprzedaży" - dodaje. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje