Kalafior z pomarańczami
Odkrywaj nowe smaki.

Składniki:
- 1 mały kalafior lub paczka mrożonego, - 2 łyżki curry, - 2 pomarańcze, - 0,5 szklanki wywaru warzywnego, - 1 płaska łyżka mąki, - 0,5 szklanki śmietany, - sól, pieprz, - cukier
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki lub rozmrozić. Pomarańcze obrać. Ze skórki z jednej pomarańczy usunąć biały miąższ, sok wycisnąć. Do rondelka wlać wywar, sok pomarańczowy, dodać curry, sól i pieprz, skórkę pomarańczową pokrojoną w juliannę zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru, sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Kalafiora ugotować w oddzielnej osolonej wodzie, polać sosem i podawać. Czas przygotowania 0,5 h. Przepis na 4 osoby.