Kalafior z pomarańczami
Odkrywaj nowe smaki.
- 1 mały kalafior lub paczka mrożonego,
- 2 łyżki curry,
- 2 pomarańcze,
- 0,5 szklanki wywaru warzywnego,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 0,5 szklanki śmietany,
- sól, pieprz,
- cukier
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki lub rozmrozić. Pomarańcze obrać. Ze skórki z jednej pomarańczy usunąć biały miąższ, sok wycisnąć. Do rondelka wlać wywar, sok pomarańczowy, dodać curry, sól i pieprz, skórkę pomarańczową pokrojoną w juliannę zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru, sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Kalafiora ugotować w oddzielnej osolonej wodzie, polać sosem i podawać.
Czas przygotowania 0,5 h.
Przepis na 4 osoby.