Kalafior zapiekany
Zapiekanka kalafiorowa staje się sycąca i treściwa dzięki dodatkowi mięsa mielonego i sera.
1. W dużym garnku zagotowujemy ok. 3 l wody, dodajemy niepełną łyżkę soli i szczyptę cukru.
2. Mięso oprószamy przyprawą i smażymy na oleju.
3. Kalafior obieramy z liści, myjemy, dzielimy na różyczki (można też gotować w całości i podzielić później, wówczas bardzo delikatnie umieszczamy go w gorącej wodzie, by się nie poparzyć) i ostrożnie umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Gotujemy kalafior na półtwardo.
4. W czasie, gdy gotuje się kalafior szykujemy sos śmietanowo-serowy. ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietankę, starty ser, doprawiamy całość solą i pieprzem, aż składniki się połączą.
5. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy w nim usmażone mięso, następnie ugotowane różyczki kalafiora. Zalewamy całość sosem.
6. Zapiekamy ok. 30 minut w temp 180 stopni. Wierzch upieczonej zapiekanki dekorujemy koperkiem.