Reklama

Reklama

Kalafior zapiekany

Zapiekanka kalafiorowa staje się sycąca i treściwa dzięki dodatkowi mięsa mielonego i sera.

Składniki

  • 1 kalafior (może być 1 op. mrożonego)
  • 400 g mięsa mielonego, np. łopatki
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
  • 200 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • koperek do dekoracji

1. W dużym garnku zagotowujemy ok. 3 l wody, dodajemy niepełną łyżkę soli i szczyptę cukru.

2. Mięso oprószamy przyprawą i smażymy na oleju. 

3. Kalafior obieramy z liści, myjemy, dzielimy na różyczki (można też gotować w całości i podzielić później, wówczas bardzo delikatnie umieszczamy go w gorącej wodzie, by się nie poparzyć) i ostrożnie umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Gotujemy kalafior na półtwardo.

4. W czasie, gdy gotuje się kalafior szykujemy sos śmietanowo-serowy. ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietankę, starty ser, doprawiamy całość solą i pieprzem, aż składniki się połączą. 

5. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy w nim usmażone mięso, następnie ugotowane różyczki kalafiora. Zalewamy całość sosem.

6. Zapiekamy ok. 30 minut w temp 180 stopni. Wierzch upieczonej zapiekanki dekorujemy koperkiem.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje