Kalafior zapiekany pod beszamelem
Kalafior pod beszamelem jest daniem, któe może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do ulubionego mięsa. Przygotuj go dla całej rodziny - kalafior zapiekany pod beszamelem może stać się jednym z ulubionych letnich obiadów!

Składniki
- 1 duża główka kalafiora
- 2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
- masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania
Kalafior pod beszamelem - jak przygotować
Zagotuj w garnku wodę z łyżeczką soli. Kalafiora obierz z liści i podziel na różyczki, włóż go do gotującej się wody i dodaj sok z cytryny (dzięki temu charakterystyczny zapach kalafiora podczas gotowania jest mniej intensywny, a kalafior ma ładniejszy kolor).
Gotuj ok. 5 minut i wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż kalafior do wcześniej przygotowanego i natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego.
W rondelku rozpuść 2 łyżki masła i dodaj mąkę. Wymieszaj i poczekałam aż zacznie się smażyć. Stopniowo dodawaj mleko i cały czas mieszaj. Kiedy sos zacznie wrzeć dodaj ok. 1/3 łyżeczki soli i po tyle samo gałki i pieprzu.
Tak przygotowanym sosem polej kalafior pod beszamelem i całość posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w 180 stopniach do zarumienienia się kalafiora, ok. 25 minut.
Kalafior pod beszamelem podawaj posypany zieleniną - koperkiem lub natką pietruszki.
Szukasz więcej przepisów? Sprawdź też prosty kalafior pieczonyOto pyszna zupa kalafiorowa jak od babci!Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, oto pięć sposobów na kalafiora* * *Zobacz więcej: