Reklama

Reklama

Kalafior zapiekany pod beszamelem

To danie może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do ulubionego mięsa.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 duża główka kalafiora
  • 2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garść startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
  • masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania

Zagotuj w garnku wodę z łyżeczką soli. Kalafiora obierz z liści i podziel na różyczki, włóż go do gotującej się wody i dodaj sok z cytryny (dzięki temu charakterystyczny zapach kalafiora podczas gotowania jest mniej intensywny, a kalafior ma ładniejszy kolor).

Reklama

Gotuj ok. 5 minut i wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż kalafior do wcześniej przygotowanego i natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego.

W rondelku rozpuść 2 łyżki masła i dodaj mąkę. Wymieszaj i poczekałam aż zacznie się smażyć. Stopniowo dodawaj mleko i cały czas mieszaj. Kiedy sos zacznie wrzeć dodaj ok. 1/3 łyżeczki soli i po tyle samo gałki i pieprzu.

Tak przygotowanym sosem polej kalafior i całość posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w 180 stopniach do zarumienienia się kalafiora, ok. 25 minut.

Podawaj posypane zieleniną - koperkiem lub natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje