Kalafior pieczony
Kalafior pieczony to fajna odmiana dla tych wszystkich, którzy chcą spożywać więcej warzyw, ale szukają urozmaicenia. Świetny jako dodatek do innego dania, a także jako samodzielna przekąska. Kalafior pieczony jest prosty i szybki w przygotowaniu.
Kalafior pieczony - przygotowanie
1. Umytego i oczyszczonego z liści i twardej łodygi kalafiora nacieramy rozpuszczonym masłem lub oliwą, obficie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku.
2. Tak przygotowanego kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.
3. Pieczemy w 180 stopniach, przy grzaniu góra-dół przez 30 minut, następnie ściągamy folię i pieczemy około 1 godziny, aż kalafior zmięknie, jednak wciąż będzie chrupiący.
4. Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę.
Sprawdź inne nasze przepisy na zdrowe warzywa:
Zobacz także: