Reklama

Reklama

Kalafior pieczony

Kalafior pieczony to fajna odmiana dla tych wszystkich, którzy chcą spożywać więcej warzyw, ale szukają urozmaicenia. Świetny jako dodatek do innego dania, a także jako samodzielna przekąska. Kalafior pieczony jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 50 g masła
  • 50 g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Kalafior pieczony - przygotowanie

1. Umytego i oczyszczonego z liści i twardej łodygi kalafiora nacieramy rozpuszczonym masłem lub oliwą, obficie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku.

2. Tak przygotowanego kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.

3. Pieczemy w 180 stopniach, przy grzaniu góra-dół przez 30 minut, następnie ściągamy folię i pieczemy około 1 godziny, aż kalafior zmięknie, jednak wciąż będzie chrupiący.

4. Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę. 

Sprawdź inne nasze przepisy na zdrowe warzywa:

Reklama

Osiem pomysłów na sałatki z burakami

Obiadowe buraczki z jabłkiem

Sałatka z buraczków i sera koziego

Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kalafior pieczony

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje