Kalafiorowa z cukinią

Kalafior w tej porze roku smakuje najlepiej!

Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj, pokrój. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Cukinię umyj, wytrzyj, potnij w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę oraz czosnek, marchewkę i cukinię. Smaż ok. 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie zrumienią się. Wyjmij ok. 1/4 jarzyn. Do reszty dodaj kalafior oraz ziemniaki. Zalej bulionem i mlekiem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15-20 minut. Wyjmij trochę kalafiora. Pozostałą zupę zmiksuj. Dolej śmietanę. Przypraw solą i pieprzem. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż trochę odłożonych warzyw.

Jak zrobić leczo z cukiniiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas