Reklama

Reklama

Kalafiorowa z cukinią

Kalafior w tej porze roku smakuje najlepiej!

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj, pokrój. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Cukinię umyj, wytrzyj, potnij w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę oraz czosnek, marchewkę i cukinię. Smaż ok. 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie zrumienią się. Wyjmij ok. 1/4 jarzyn. Do reszty dodaj kalafior oraz ziemniaki. Zalej bulionem i mlekiem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15-20 minut. Wyjmij trochę kalafiora. Pozostałą zupę zmiksuj. Dolej śmietanę. Przypraw solą i pieprzem. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż trochę odłożonych warzyw. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje