Kalafiorowa z indykiem
Po 6. miesiącu życia zrób maluchowi zupę kalafiorową. Z odrobiną indyka będzie pożywna i zdrowa.
Składniki:
- 2 różyczki kalafiora
- 1/2 marchewki
- 1/4 małej pietruszki
- 1/2 ziemniaka
- 2 łyżeczki ugotowanej i posiekanej piersi indyka
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Warzywa starannie umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz, a następnie pokrój w drobną kostkę. 2. Pokrojone jarzyny włóż do 200 ml (ok. szklanki) wody i gotuj do miękkości. 3. Do ugotowanych warzyw dodaj 2 łyżeczki wcześniej przygotowanego mięsa.
4. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką papkę. 5. Dodaj masło (ewentualnie w zamian oliwę lub olej), wymieszaj, a potem zagotuj zupkę.