Reklama

Reklama

Kalafiorowo-szpinakowa z mięsem i oscypkiem

To strzał w dziesiątkę, kiedy burczy w brzuchu. Wystarczy porcja zapiekanki, by najeść się do syta!

Składniki na 4 porcje:

  • 30 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 mały kalafior
  • 60 dag szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 dag masła
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża puszka pomidorów
  • po 30 dag oscypka i sera gouda
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 20 płatów makaronu lasagne
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Szpinak przebierz, opłucz, osusz. Płaty makaronu gotuj 2-3 minuty w posolonym wrzątku. Wyjmij je, ułóż jeden obok drugiego na ściereczce. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki, a następnie grubo je zetrzyj. Pomidory zmiksuj razem z zalewą.

2. Cebulę oraz 3 ząbki czosnku obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek, mieszając, zeszklij je. Dodaj mielone mięso i starty kalafior. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę smaż na dużym płomieniu. Potem podlej bulionem, zmniejsz płomień, duś ok. 30 minut. Pod koniec duszenia dodaj połowę zmiksowanych pomidorów. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj szpinak. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś przez 3-4 minuty.

3. Obydwa sery grubo zetrzyj, wymieszaj. Pozostałe pomidory połącz z koncentratem, ew. przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj trochę sosu pomidorowego. Przykryj 4 płatami lasagne, porcją mięsnego sosu z kalafiorem oraz częścią sera. Na tym ułóż makaron, trochę szpinaku, sosu pomidorowego i sera. Tak samo przygotuj kolejne warstwy z reszty składników. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz przez 30 minut. Ew. udekoruj ziołami.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje