Kalarepa z groszkiem na gorąco

Mało kto wie, że kalarepę powinno się spożywać ze względu na zawarte w niej przeciwutleniacze. Ponadto już zjedzenie jednej dostarczy naszemu organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Oto przepis na porcję kalarepy dodawaną do drugiego dania.

Kalarepa posiada wiele cennych dla zdrowia składników.
Kalarepa posiada wiele cennych dla zdrowia składników. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • ½ szklanki zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • masło
  • śmietana kremowa 30%
  • cebula czerwona
  • koperek

Sposób przygotowania:

Kalarepkę obrać, pokroić w zapałkę i udusić na maśle razem z posiekaną cebulą, zielonym groszkiem i  przyprawami, dodać śmietanę posypać koperkiem.

Podawać z ziemniakami lub ryżem, jako dodatek do mięs i ryb. Można też podać tak zrobioną kalarepę jako przystawkę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas