Reklama

Reklama

Kalarepki napełnione pęczakiem

Kalarepki też można faszerować! Wykorzystaj nasz przepis albo daj się ponieść kulinarnej fantazji i zrób własne nadzienie.

Składniki

  • 2 kalarepki,
  • sól,
  • 25 dag marchewki,
  • 30 dag mrożonego groszku,
  • 25 dag pęczaku (innej grubej kaszy, ewentualnie ryżu),
  • 2 dag masła lub margaryny,
  • 2 dag mąki, 300 ml bulionu warzywnego (z kostki),
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżeczki curry w proszku,
  • biały pieprz,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 pęczek trybuli.

Kalarepki oczyścić, obrać, rozkroić na połówki. Wydrążyć środki, pozostawiając około 1 cm miąższu przy brzegach. Włożyć do posolonej wody, gotować 12- -15 minut. Wydrążone środki kalarepek pociąć w słupki. Marchewki obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Dołożyć do połówek kalarepek na 5 minut przed końcem gotowania. Na 2 minuty przed końcem dołożyć też groszek (wcześniej go nie rozmrażać).

Reklama

Połówki kalarepek wyjąć z wody łyżką cedzakową. Pokrojoną marchewkę, słupki kalarepek oraz zielony groszek odcedzić na sicie. Pęczak (inną kaszę, ewentualnie ryż) opłukać, wrzucić na posoloną wrzącą wodę, gotować 10 minut, odsączyć na sitku. W garnku stopić masło, zasmażyć je, nie rumieniąc. Do zasmażki powoli wlać zimne mleko oraz bulion. Gotować ok. 5 minut, stale mieszając.

Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry w proszku. Natkę pietruszki i trybulę opłukać, osuszyć ściereczką, oderwać listki i posiekać je. Ugotowany pęczak wymieszać z marchewką, groszkiem, słupkami kalarepki i ziołami. Dodać 2/3 przygotowanego sosu i wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić połówki kalarepek. Ustawić je w żaroodpornym naczyniu. Polać resztą sosu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać około 10 minut. 


Dowiedz się więcej na temat: faszefowane kalarepy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje