Kalmary w sosie paprykowo-pomidorowym
Kalmary posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po upływie 3 minut.

Składniki
- 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
- 500 g krążków z kalmarów
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pęk świeżej pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalmary posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po upływie 3 minut. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie dodajemy do niej pomidory, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym gazie. Kalmary wrzucamy na oddzielną patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy około 5 minut. W tym czasie do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Następnie gotowe kalmary dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.