Reklama

Reklama

Kanapki bez bułek i chleba

Świetnie smakują i nie tuczą!

Zapiekane tartinki z polenty

Składniki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szkl. kaszki kukurydzianej (polenty)
  • 1 łyżka masła
  • 2–3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 3–4 pomidory
  • 2 duże kulki sera mozzarella
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania

Bulion zagotuj, wsyp do niego kaszkę kukurydzianą. Energicznie mieszając, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż kasza będzie miękka i bardzo gęsta (15-20 minut). W tym czasie polentę bardzo często mieszaj, by nie przywarła do dna garnka. Pod koniec gotowania do kaszki dodaj masło, starty parmezan oraz posiekaną bazylię. Przypraw do smaku solą. Prostokątną formę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj kaszkę tak, by jej warstwa miała około 1 i 1/2 cm grubości. 

Odłóż do wystudzenia, po czym włóż na 2 godziny do lodówki. Mozzarellę zetrzyj. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Polentę pokrój na prostokątne kawałki. Ułóż je na blasze posmarowanej oliwą. Posyp startą mozzarellą. Obłóż plasterkami pomidorów. Piecz 5-7 minut w temp. 200°C. Przed podaniem udekoruj według uznania.

Reklama

Bakłażanowe kromki z fetą

Składniki

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 20 dag fety
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2–3 łyżki zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Bakłażan oczyść, umyj, pokrój w plasterki o grubości około 2 cm. Posól je i odłóż na 20 minut, by puściły gorzki sok. Szalotkę oraz czosnek obierz, posiekaj. W małym garnku rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy. Zeszklij na niej czosnek i cebulę. Wlej przecier pomidorowy. Poczekaj, aż zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut, by sos zgęstniał. Pod koniec duszenia przypraw go do smaku solą oraz suszonymi ziołami. Paprykę oczyść, opłucz, potnij w drobną kostkę. 

Oliwki osącz z zalewy, pokrój w grubsze plasterki. Plasterki bakłażana opłucz, osusz, wytrzyj do sucha i cienko posmaruj oliwą. Ułóż na blasze. Piecz 5 minut w 200˚C. Jeszcze ciepłe bakłażanowe kromki posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż oliwkami. Posyp pokruszoną fetą oraz kosteczkami papryki. Kanapki udekoruj listkami świeżej bazylii i od razu podawaj.

Wafle z pastą słonecznikową

Składniki

  • 1 op. (12 sztuk) wafli ryżowych naturalnych
  • 1 i 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 4–5 gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Pestki słonecznika przesyp do miseczki. Zalej je wodą, (uprzednio przegotowaną i wystudzoną), tak by były przykryte. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia słonecznik przełóż na sitko, opłucz, poczekaj, aż ocieknie. Obierz czosnek oraz cebulkę, posiekaj je i zeszklij na rozgrzanym maśle. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je pokrój. Do malaksera wrzuć namoczony słonecznik. Dodaj czosnek z cebulą oraz natkę. 

Wlej sok z cytryny oraz sól i pieprz (do smaku). Zmiksuj na lekko grudkowatą pastę. Jeśli pasta wyszła zbyt gęsta, dodaj do niej 2-3 łyżki wody albo 1 łyżkę oliwy (może być taka, w której marynowały się suszone pomidory albo inna smakowa). Pastę ze słonecznika ponownie przypraw do smaku. Posmaruj nią ryżowe wafle. Kanapki udekoruj np. cząstkami pomidorów oraz listkami ziół. 

Burger kalafiorowy z frytkami

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej + trochę do panierowania
  • 3 łyżki oleju
  • 60 dag mrożonych frytek
  • 4 ogórki korniszony
  • 6 łyżek sosu czosnkowego na jogurcie naturalnym
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz

Sposób przygotowania

Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Gotuj je około 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Potem odcedź, osącz. Przełóż do miseczki. Od razu rozgnieć widelcem. Gdy przestygnie, dosyp kaszkę i 3 łyżki bułki tartej. Dodaj olej i przyprawy. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 12 placuszków. Oprósz je bułką tartą z obu stron. Potem ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180˚C. 

W połowie czasu pieczenia kalafiorowe kromki przewróć na drugą stronę. Frytki przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu (zwykle trzeba je upiec w piekarniku, ewentualnie usmażyć na patelni). Korniszony potnij w grubsze plasterki. Kalafiorowe kromki delikatnie zdejmij z blachy. Połowę kromek posmaruj sosem jogurtowym. Połóż na tym po porcji frytek. Przykryj resztą kalafiorowych kromek. Udekoruj.


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje