Kanapki bez bułek i chleba

Zapiekane kanapeczki
Zapiekane kanapeczki123RF/PICSEL

Zapiekane tartinki z polenty

Składniki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szkl. kaszki kukurydzianej (polenty)
  • 1 łyżka masła
  • 2–3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 3–4 pomidory
  • 2 duże kulki sera mozzarella
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania

Kanapki z plastrów bakłażana
Kanapki z plastrów bakłażana123RF/PICSEL

Bakłażanowe kromki z fetą

Składniki

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 20 dag fety
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2–3 łyżki zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Kanapki z wafli ryżowych
Kanapki z wafli ryżowych123RF/PICSEL

Wafle z pastą słonecznikową

Składniki

  • 1 op. (12 sztuk) wafli ryżowych naturalnych
  • 1 i 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 4–5 gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Burger kalafiorowy
Burger kalafiorowy123RF/PICSEL

Burger kalafiorowy z frytkami

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej + trochę do panierowania
  • 3 łyżki oleju
  • 60 dag mrożonych frytek
  • 4 ogórki korniszony
  • 6 łyżek sosu czosnkowego na jogurcie naturalnym
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?