Reklama

Reklama

Kanapki bez bułek i chleba

Świetnie smakują i nie tuczą!

Zapiekane tartinki z polenty

Składniki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szkl. kaszki kukurydzianej (polenty)
  • 1 łyżka masła
  • 2–3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 3–4 pomidory
  • 2 duże kulki sera mozzarella
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania

Bulion zagotuj, wsyp do niego kaszkę kukurydzianą. Energicznie mieszając, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż kasza będzie miękka i bardzo gęsta (15-20 minut). W tym czasie polentę bardzo często mieszaj, by nie przywarła do dna garnka. Pod koniec gotowania do kaszki dodaj masło, starty parmezan oraz posiekaną bazylię. Przypraw do smaku solą. Prostokątną formę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj kaszkę tak, by jej warstwa miała około 1 i 1/2 cm grubości. 

Odłóż do wystudzenia, po czym włóż na 2 godziny do lodówki. Mozzarellę zetrzyj. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Polentę pokrój na prostokątne kawałki. Ułóż je na blasze posmarowanej oliwą. Posyp startą mozzarellą. Obłóż plasterkami pomidorów. Piecz 5-7 minut w temp. 200°C. Przed podaniem udekoruj według uznania.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje