Kanapki powstały z wygodnictwa

Pomysł angielskiego lorda z XVIII wieku zawojował kuchnie w większości krajów świata.

Nie wyobrażamy sobie codziennych posiłków bez kanapek. Dają możliwość oryginalnego łączenia składników i są szybkie w przygotowaniu. Sprawdzają się niemal w każdej sytuacji - w wykwintnej wersji - jako ozdobne tartinki - podawane są nawet na bardzo eleganckich przyjęciach. Po raz pierwszy jednak pojawiły się w kuchni angielskiej prawie trzy wieki temu.

Przy karcianym stoliku

Angielski lord John Montague Czwarty Earl Sandwich uwielbiał hazardową grę w karty. W kasynie spędzał całe dnie, nie przerywając karcianej partii z tak błahych przyczyn, jak obiad. Pewnego dnia (jak podają źródła - w 1762 roku) lord poprosił służącego o przygotowanie posiłku. Miał go jednak podać w taki sposób, by arystokrata, nie wypuszczając talii z dłoni, nie pobrudził ubrania ani kart.

Służący wymyślił, że przyniesie swojemu panu wołowinę włożoną pomiędzy dwa kawałki chleba. Danie tak spodobało się Johnowi i innym graczom, że od tamtej pory "prototyp kanapki" pojawiał się bardzo często na karcianym stoliku. Od nazwiska lorda szybką i wygodną do przygotowania potrawę nazwano w języku angielskim sandwichem, obalając tym samym panującą w tamtych czasach opinię, że jedzenie rekami jest nieeleganckie.

W Ameryce - ojczyźnie fast foodu

Kanapki dotarły za ocean prawie sto lat później w 1840 roku, także za sprawą Angielki - Elizabeth Leslie. W 1840 roku w książce kucharskiej zasugerowała, że kanapki z szynką można podawać jako danie główne - "na lunch albo na kolację".

- Bardzo starannie pokrój chleb na kromki, posmaruj cienko masłem - i - według uznania - odrobiną musztardy. Przygotuj cienkie plastry zimnej, gotowanej szynki i włóż po jednym pomiędzy dwie kromki chleba. Możesz zwinąć szynkę w rulon - radziła gospodyniom domowym Leslie.

Około 1900 roku amerykańskie piekarnie rozpoczęły sprzedaż krojonego pieczywa, co wpłynęło na popularność kanapek, które od tamtej pory można było znacznie łatwiej przygotować. Szybko stały się nieodłącznym składnikiem jadłospisu uczniów i pracowników, szczególnie fizycznych.

Dziś wymyślając niezliczone wersje kanapek, warto pamiętać o tym, że dużo zdrowszym rozwiązaniem od tradycyjnej, białej bułki z szynką będzie kanapka z ciemnego, razowego pieczywa z warzywnym dodatkiem.

Spróbuj niebanalnych kanapek:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas