Kanapki w innej postaci
Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. W wersji podstawowej zazwyczaj jemy je z masłem, żółtym serem i plastrem pomidora lub ogórka. W wersji urozmaiconej np. z grillowanym mięsem, warzywami i sosem mogą być świetnym pomysłem na obiad i kolację. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów.

Z ćwikłą, pastą chrzanową i karmelizowaną cebulą
Składniki
- kromka pieczywa
- 2 plasterki polędwicy wędzonej z kurczaka np. NATURA firmy Konspol
- 2 plastry wędzonego żółtego sera
- 1 czerwona cebula
- garść rukoli
- kilka liści buraka
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka chrzanu
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności szykujemy pastę. W małej miseczce mieszamy chrzan, serek śmietankowy, majonez, musztardę i majonez. Tak przygotowaną pastą smarujemy kromkę chleba. Następnie układamy na niej plasterki szynki i żółtego sera. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle z dodatkiem cynamonu na rozgrzanej patelni. Układamy ją na kanapce. Na koniec posypujemy kanapkę garścią rukoli i świeżymi liśćmi buraczków. Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną musztardy francuskiej.

Wiosenny hot-dog z limonką
Składniki
- 1 bułka z ziarnami
- 1 parówka z kurczaka np. Żarłaki firmy Konspol
- 1 puszka kukurydzy
- cebula
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- pęk szczypiorku
- 1 limonka
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórek, pomidor i cebulę kroimy w kostkę po czym mieszamy je z kukurydzą. Do bułki wkładamy ugotowaną parówkę po czym wykładamy ją mieszanką warzyw. Tak przygotowanego hot-doga skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.