Kanapki z awokado i jajkiem
Pomysł na pyszne śniadanie.
Składniki:
- awokado
- 4 łyżki serka śmietankowego ziołowego lub czosnkowego
- 4 jajka
- 3 gałązki świeżej mięty lub melisy
- łyżka oliwy ziołowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- olej do smażenia
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Awokado obierz, wyjmij pestkę, pokrój w grubą kostkę. Awokado, serek, listki mięty, sok z cytryny zmiksuj blenderem na gładką masę, pastę przypraw solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej olej. Najlepiej ułóż na niej silikonowe foremki do jajek. Wbij po jajku, smaż, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne. Z ciemnego pieczywa wykrój ozdobne kromki, nakładaj pastę, na nią jajka. Udekoruj listkami mięty.