Kanapki z awokado i jajkiem

Pomysł na pyszne śniadanie.

Pasta z awokado w duecie z jajkiem
Pasta z awokado w duecie z jajkiem123RF/PICSEL

Składniki:

  • awokado
  • 4 łyżki serka śmietankowego ziołowego lub czosnkowego
  • 4 jajka
  • 3 gałązki świeżej mięty lub melisy
  • łyżka oliwy ziołowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Awokado obierz, wyjmij pestkę, pokrój w grubą kostkę. Awokado, serek, listki mięty, sok z cytryny zmiksuj blenderem na gładką masę, pastę przypraw solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzej olej. Najlepiej ułóż na niej silikonowe foremki do jajek. Wbij po jajku, smaż, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne. Z ciemnego pieczywa wykrój ozdobne kromki, nakładaj pastę, na nią jajka. Udekoruj listkami mięty.

Zmysłowe smaki: Tarta z bakłażanemInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas