Kanapki z chrupiącą
Idealne do pracy na drugie śniadanie.

Składniki
- 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- 1 większa marchew lub 2 mniejsze
- ulubiona pasta warzywna (np. z fasoli)
- 3 łyżki pestek z dyni
- ulubione dodatki (np. kiełki brokułów, rukola, jarmuż)
- majonez wegański
- 3 łyżki mleka sojowego
- niepełna łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- 1⁄2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- olej rzepakowy do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób przygotowania
Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki lub na mandolinie julienne w małe słupki. Przygotuj majonez: zmiksuj mleko sojowe z octem, musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. Cały czas miksując, wlewaj powoli olej, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji sosu. Jedną kromkę pieczywa posmaruj majonezem, a drugą pastą warzywną. Na część z majonezem nałóż marchew i podprażone na suchej patelni pestki dyni. Całość przykryj drugą kromką. Świetnie sprawdzą się również takie dodatki jak kiełki brokułów lub buraka oraz rukola lub zblanszowany jarmuż.