Kanapki z chrupiącą

Idealne do pracy na drugie śniadanie.

Kanapki z marchewką
Kanapki z marchewką123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • 1 większa marchew lub 2 mniejsze
  • ulubiona pasta warzywna (np. z fasoli)
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • ulubione dodatki (np. kiełki brokułów, rukola, jarmuż)

- majonez wegański

  • 3 łyżki mleka sojowego
  • niepełna łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • 1⁄2 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • olej rzepakowy do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Sposób przygotowania

Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki lub na mandolinie julienne w małe słupki. Przygotuj majonez: zmiksuj mleko sojowe z octem, musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. Cały czas miksując, wlewaj powoli olej, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji sosu. Jedną kromkę pieczywa posmaruj majonezem, a drugą pastą warzywną. Na część z majonezem nałóż marchew i podprażone na suchej patelni pestki dyni. Całość przykryj drugą kromką. Świetnie sprawdzą się również takie dodatki jak kiełki brokułów lub buraka oraz rukola lub zblanszowany jarmuż.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas