Kanapki z różnych zakątków świata

Kanapki to ulubiony przysmak ludzi na całym świecie. To, w jakiej formie lubią jeść je mieszkańcy innych narodowości, może mocno cię zdziwić!

Różnorodność kanapek na świecie jest ogromna
Różnorodność kanapek na świecie jest ogromna123RF/PICSEL

1. Puerto Rico

Tripleta to popularna kanapka jedzona w Puerto Rico. Składa się z trzech rodzajów mięs (wołowiny, wieprzowiny i drobiu), sera topionego, chrupiących paluszków ziemniaczanych oraz ketchupu i majonezu. Wszystko zawinięte jest w miękki, lekko opieczony chleb. Wygląda smacznie!

2. Włochy

We Włoszech zazwyczaj jadane są wieloskładnikowe kanapki z domowej roboty chlebem. Tramezzino jest wyjątkiem - to coś dla osób, które chcą szybko coś przekąsić, a mają w przy sobie niewiele gotówki. Za około 3 euro dostaniemy smaczny chleb z serem i szynką. 

3. Salwador

Ulubione kanapki mieszkańców Salwadoru są nazywane An migueleño lub Pan de gallina. Składają się na nie: chleb, sałata, pomidor, marynata, ogórek i kurczak. Taki specjał z dodatkiem ulubionego sosu jest wręcz wyśmienity!

4. Wielka Brytania

Kanapka z boczkiem jest w Anglii najchętniej jadana. Ważne, by plastry bekonu były grube, a całość przykryta sporą warstwą sosu. Pycha!

5. Indie

Kanapka prosto z Indii - Vada Pav. Głęboko smażone kluski ziemniaczane w bułce chlebowej. Oryginalne!

6. Portugalia

Bifana to ulubiona kanapka mieszkańców Portugalii. Smażone wieprzowe steki - marynowane wcześniej w czosnku i przyprawach, zamknięte w chrupiącej portugalskiej bułce. Idealna z dodatkiem musztardy!

7. USA

Kanapki jedzone w USA są proste, bo zawierają tylko trzy składniki. Chleb, masło orzechowe i dżem. Amerykanie uwielbiają ten smak. 

8. Holandia

Broodje gezond to po niderlandzku "zdrowa kanapka". Składa się z chrupiącej bułki, sera, szynki i warzyw. Podobne kupimy w polskich piekarniach.

9. Ukraina

Buterbrod to najpopularniejsza kanapka na Ukrainie. Zrobiona jest z ukraińskiego chleba żytniego, tłuszczu wieprzowego, czosnku i ogórka kiszonego. Ciekawe połączenie!

Którą z nich najchętniej zjadłabyś na lunch?

Kanapkowa pasta z makreli - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas