Kanapkowe pasty rybne
Pasty do pieczywa są zawsze dobrym pomysłem na urozmaicenie kanapek. Większość z nich w wykonaniu jest banalna, czasami wymagają one dosłownie dwóch składników, a przygotujesz je w ekspresowym tempie.

Szczególnie polecanymi pastami do pieczywa są te z dodatkiem tuńczyka, makreli czy łososia. Zazwyczaj nie jemy ryb tak często, jak zalecają eksperci, więc jest to świetny sposób na przemycenia dobroczynnych, rybnych składników do codziennego menu. Przede wszystkim ryby są źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin, niezwykle nam potrzebnych w okresie jesienno-zimowym.
Pasta z tuńczykiem
Składniki
- 1 opakowanie tuńczyka w oleju
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży ogórek kiszony
- szczypiorek
- majonez
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Tuńczyka odsączyć z oleju, jajka i ogórek pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać posiekany szczypiorek i majonez według uznania. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Pasta z makrelą
Składniki
- 1 wędzona makrela średniej wielkości
- 3 jajka
- 3 małe ogórki kiszone
- musztarda
- majonez
- pieprz
Sposób przygotowania
Rybę podzielić na małe kawałki, starannie oddzielając od ości, rozdrobnić widelcem. Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać musztardę i majonez, pieprz do smaku, wymieszać.

Pasta z łososiem
Składniki
- 10 dag wędzonego łososia bez ości
- 15 dag dowolnego twarogu
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 czerwona papryczka chili posiekana
- 6 łyżek siekanego koperku
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Łososia i ser rozdrobnić widelcem na gładką konsystencję, dodać przyprawy i majonez. Dodać następnie posiekane papryczkę chili i cebulę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać koperek i delikatnie wymieszać, tak aby pozostawić pastę lekko posypaną, przełożyć do salaterki i od razu podawać.

Pasta śledziowa
Składniki
- 2 płaty śledziowe w oleju
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula najlepiej dymka
- 6 oliwek
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania
Śledzie, jajka i cebulkę pokroić, połączyć z majonezem, doprawić. Oliwki (najlepiej czarne) pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać, posypać szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem. Pasta najlepiej komponuje się ze świeżym chlebem dodatkowo posmarowanym masłem.

Pasta z chrzanem
Składniki
- 1 wędzona makrela
- natka pietruszki
- 1 naturalny serek kanapkowy lub twarożek
- pół cytryny
- 1 łyżka chrzanu
- sól i pieprz
- koperek
Sposób przygotowania
Oddzielić makrelę od ości, zblendować. Dodać garść natki z pietruszki, serek i chrzan. Doprawić sokiem z cytryny. Całość blendować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie zmiksować. Podawać ze świeżym chlebem.