Kapsalon - holenderski fast-food
Holenderskie danie z foremki cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Dla niego warto odpuścić sobie liczenie kalorii.

Składniki
- 10 ziemniaków
- filet z kurczaka
- mała główka kapusty pekińskiej (ew. sałata strzępiasta lub inna zielenina)
- pomidor
- świeży ogórek
- czerwona cebula
- 150 g żółtego sera startego na tarce
- przyprawa kebab-gyros lub shoarma
- olej do smażenia
- sos:
- duży kubeczek jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny, pieprz
1. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, obsypujemy obficie przyprawą, smażymy na oleju, aż się przyrumieni.2. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie słupki, smażymy frytki.3. Szatkujemy kapustę pekińską, cebulę kroimy w piórka lub w krążki, pozostałe warzywa w plasterki/półplasterki. 4. Szykujemy sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.5. Do foremek do zapiekania wkładamy frytki, następnie usmażone mięsne kawałki, przysypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku (pieczemy 10-12 min. w temp. 180 stopni). Po upieczeniu wyjmujemy foremki z daniem, polewamy je otrzymanym sosem, wykładamy na wierzch przygotowane wcześniej warzywa (cebula, ogórek, pomidor, kapusta pekińska).