Kapuścianki z ziołami

Przygotuj gołąbki w nieco inny sposób. Są równie smaczne i sycące!

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przygotuj kapustę: wytnij głąb, główkę włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, oddziel 12 ładnych liści. Zetnij grube łodygi lub delikatnie rozbij je tłuczkiem. Pozostałą kapustę bardzo drobno poszatkuj. 

2. Cebule obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Zeszklij na tłuszczu cebulę, dodaj posiekaną kapustę. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Kapustę przełóż na sitko, by dobrze ociekła i wystygła. Dodaj ją do mięsa mielonego. Wszystkie zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj i wsyp do masy. Dołóż także ser żółty starty na tarce o małych otworkach. Wbij jajka, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrób rękoma jednolitą masę. 3 Nadzienie rozłóż na liściach kapusty, zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym - jeden obok drugiego. Podlej 1 szkl. wody. Piecz ok. 60 minut w 180 st. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas