Reklama

Reklama

Kapuścianki z ziołami

Przygotuj gołąbki w nieco inny sposób. Są równie smaczne i sycące!

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 50 dag mielonego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • po kilka gałązek natki pietruszki, koperku, tymianku i oregano
  • 20 dag pikantnego sera żółtego (np. morskiego)
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Przygotuj kapustę: wytnij głąb, główkę włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, oddziel 12 ładnych liści. Zetnij grube łodygi lub delikatnie rozbij je tłuczkiem. Pozostałą kapustę bardzo drobno poszatkuj. 

2. Cebule obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Zeszklij na tłuszczu cebulę, dodaj posiekaną kapustę. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Kapustę przełóż na sitko, by dobrze ociekła i wystygła. Dodaj ją do mięsa mielonego. Wszystkie zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj i wsyp do masy. Dołóż także ser żółty starty na tarce o małych otworkach. Wbij jajka, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrób rękoma jednolitą masę. 3 Nadzienie rozłóż na liściach kapusty, zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym - jeden obok drugiego. Podlej 1 szkl. wody. Piecz ok. 60 minut w 180 st. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje