Reklama

Reklama

Kapuśniaczki z babcinej kuchni

Bułeczki z kapuścianym nadzieniem to smakowita i wartościowa przekąska na słono. Wbrew pozorom, bardzo łatwa w przygotowaniu. Kapuśniaczki szybko znikają z talerzy, bo mało kto jest w stanie poprzestać na jednym!

Farsz

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe

Reklama

Ciasto

Składniki

  • 1 szklanka mleka (może być owsiany)
  • 5 dag drożdży
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 3 jajka + 1 do posmarowania ciasta (może też być samo białko)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • przygotowany wcześnie farsz kapuściano-pieczarkowy

1. Farsz - 1. Kilogram kiszonej kapusty gotujemy do miękkości, dodając majeranek, pieprz ziołowy, listki laurowe i ziele angielskie, pilnując, by kapusta się nie przypaliła (zwykle wystarcza 20 min. gotowania, ale wszystko zależy od kwaśności kapusty).

2. Gdy kapusta się gotuje, drobno kroimy cebulę i pieczarki, podsmażamy je na oleju, aż zmiękną, a cebulka cię zrumieni. 

3. Po ugotowaniu odsączamy kapustę, kroimy ostrym nożem, mieszamy z cebulą i pieczarkami.

4. Ciasto: Do miski wlewamy połowę szklanki lekko ciepłego mleka, rozpuszczamy 50 g drożdży, dodajemy kilka łyżek mąki i łyżkę cukru. Mieszamy, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia 10-15 min.), po tym czasie powinien mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.

5. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy łyżkę cukru, pozostałe mleko, roztrzepane jajka i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto w misce. Pod koniec wyrabiania dodajemy do całości olej, mieszamy. Wyrabiamy dalej. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i stawać się jednolite należy pozostawić je w misce do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. godziny).

6. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy je na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Nożem wykrawamy w cieście kwadraty (8 cm na 8 cm). Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę kapusty, boki kwadratów składamy do środka i rolujemy. Każdy kwadrat smarujemy rozkłóconym jajkiem (lub samym białkiem).

7. Kapuśniaczki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą. Pozostawiamy na 20 min.

8. Po upływie 20 minut wstawiamy blachę z kapuśniakami do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 10 minutach podkręcamy temperaturę do 160 stopni, gdy lekko zbrązowieją, wyciągamy je z piekarnika i wstawiamy kolejną partię.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje