Kapuśniak

Kapuśniak na żeberkach będzie wyjątkowo pysznym i sycącym daniem.

Kapuśniak ma niepowtarzalny smak
Kapuśniak ma niepowtarzalny smak 123RF/PICSEL

Kapustę pokrój na krótsze wstęgi.Gdyby była bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać. Ziemniaki pokrój w kostkę,a pozostałe warzywa w półplasterki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Żeberka umyj i pokrój na pojedyncze paski. Włóż je do bulionu, wrzuć listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprz. Gotuj tak długo aż mięso będzie miękkie (ok. 30 minut), zbierając pojawiające się szumowiny. Następnie dodaj warzywa oraz ziemniaki i gotuj aż ziemniaki zmiękną.

Na koniec do wywaru włóż kapustę i gotuj około 30 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej i wrzuć boczek. Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając,a gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz i powstaną skwarki, dodaj po-siekaną cebulę. Mieszając, smaż aż będzie miała lekko złotawy kolor.

Na koniec dodaj mąkę i smaż cały czas,mieszając 3-5 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka z zupą i gotuj jeszcze ok. 5 min. Na koniec zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Przepis na kapuśniak z frankfurterkamiInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas