Kapuśniak na wędzonce
Zimą smakuje najlepiej
Sposób przygotowania
1. Zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć do niego grzybki, jabłka, listki, ziele i pieprz. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 30 minut. Grzybki wyjmij i posiekaj, wrzuć z powrotem.
2. Kapustę odciśnij, ale nie wylewaj soku. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Dodaj razem z sokiem do wywaru grzybowego. Żeberka pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy. Gotuj przez godzinę.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na łyżeczce oleju, przypraw szczyptą soli. Czosnek umyj i zgnieć nożem, nie obieraj! Pomidory pokrój na małe kawałeczki. Dodaj wszystko razem do kapuśniaku. Gotuj kolejne 20 minut.
4. Z zupy wyjmij żeberka. Wyciągnij kostki, a mięso pokrój na małe kawałeczki. Spróbuj zupę - jeśli jest za słona wrzuć obrany, rozkrojony ziemniak i podgotuj kilkanaście minut. Wyjmij plasterki jabłek i czosnek. Część zupy możesz zmiksować i wlać do garnka. Podawaj z dodatkiem, krakersów, pieczywa lub groszku ptysiowego.