Reklama

Reklama

Kapuśniak na wędzonce

Zimą smakuje najlepiej

Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 50 dag kiszonej kapusty (mokrej, z sokiem)
  • 40 dag wędzonych żeberek
  • 1 cebula
  • 5 grzybków suszonych
  • 3 plasterki suszonych jabłek
  • 2 pomidory z puszki (bez skóry) lub 2-3 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • po 5 kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania

1. Zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć do niego grzybki, jabłka, listki, ziele i pieprz. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 30 minut. Grzybki wyjmij i posiekaj, wrzuć z powrotem. 

2. Kapustę odciśnij, ale nie wylewaj soku. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Dodaj razem z sokiem do wywaru grzybowego. Żeberka pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy. Gotuj przez godzinę. 

3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na łyżeczce oleju, przypraw szczyptą soli. Czosnek umyj i zgnieć nożem, nie obieraj! Pomidory pokrój na małe kawałeczki. Dodaj wszystko razem do kapuśniaku. Gotuj kolejne 20 minut. 

4. Z zupy wyjmij żeberka. Wyciągnij kostki, a mięso pokrój na małe kawałeczki. Spróbuj zupę - jeśli jest za słona wrzuć obrany, rozkrojony ziemniak i podgotuj kilkanaście minut. Wyjmij plasterki jabłek i czosnek. Część zupy możesz zmiksować i wlać do garnka. Podawaj z dodatkiem, krakersów, pieczywa lub groszku ptysiowego.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje