Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Przepis na kapuśniak według Małgorzaty Kalicińskiej, autorki sagi "Nad Rozlewiskiem".

Kapuśniak
Kapuśniak123RF/PICSEL

Składniki:

  • 400 g wędzonych żeberek
  • 2-3 skrzydełka kurczaka
  • 2 kiełbasy, np. jałowcowe
  • 650 g kapusty kiszonej
  • duża słodka cebula
  • kilka dużych ziemniaków
  • kilka suszonych grzybów
  • ząbek czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • garść kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:1. Na żeberkach i skrzydełkach z kurczaka gotujemy wywar. Do garnka wrzucamy też liść laurowy i ziele angielskie.

2. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy grzyby i ząbek czosnku (w łupinie), gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

3. Dodajemy do wywaru kapustę kiszoną wraz z sokiem i gotujemy ok. 20 minut.

4. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i cebulę, a następnie wrzucamy do kapuśniaku.

5. Osobno gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

6. Z zupy wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości, kroimy w drobną kostkę i z powrotem wrzucamy do zupy.

7. Dodajemy ziemniaki oraz kminek.

8. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas