Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Przepis na kapuśniak według Małgorzaty Kalicińskiej, autorki sagi "Nad Rozlewiskiem".
Składniki:
- 400 g wędzonych żeberek
- 2-3 skrzydełka kurczaka
- 2 kiełbasy, np. jałowcowe
- 650 g kapusty kiszonej
- duża słodka cebula
- kilka dużych ziemniaków
- kilka suszonych grzybów
- ząbek czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- garść kminku
- sól, pieprz
Przygotowanie:1. Na żeberkach i skrzydełkach z kurczaka gotujemy wywar. Do garnka wrzucamy też liść laurowy i ziele angielskie.
2. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy grzyby i ząbek czosnku (w łupinie), gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
3. Dodajemy do wywaru kapustę kiszoną wraz z sokiem i gotujemy ok. 20 minut.
4. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i cebulę, a następnie wrzucamy do kapuśniaku.
5. Osobno gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
6. Z zupy wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości, kroimy w drobną kostkę i z powrotem wrzucamy do zupy.
7. Dodajemy ziemniaki oraz kminek.
8. Przyprawiamy solą i pieprzem.