Kapuśniaki ze śliwką kalifornijską

Idealny na święta

Kapuśniaczki
Kapuśniaczkimateriały prasowe

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną i śliwki kalifornijskie drobno siekamy i mieszamy. Świeże drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w mleku o temperaturze 38 stopni C. Zaczyn zostawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się bąbelki. Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, ciepłe masło w małych kawałkach i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Powinno być gęste. Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwą miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut by podrosło.

Kiedy już zwiększy swoją objętość przekładamy je na silikonową matę/ stolnicę i podsypujemy nieco mąką. Rozwałkowujemy na grubość 5-10 mm. Kroimy w kwadraty ok. 8 x 8 cm. Na wierzch każdego kawałka nakładamy 3/4 łyżki kapusty kiszonej. Łączymy przeciwległe brzegi. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Posypujemy kminkiem, grubą solą lub czarnuszką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C z termo obiegiem (lub w 200 stopniach C bez tej funkcji) około 18-20 minut aż do zarumienienia.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas