Kapusta kiszona z makaronem i pieczarkami

Smaczne i sycące danie

Zamiast makaronu łazankowego możesz użyć kokardek
Zamiast makaronu łazankowego możesz użyć kokardek123RF/PICSEL

Składniki:

  • op. makaronu kokardki lub łazanki
  • 20 dag pieczarek
  • 70 dag kiszonej kapusty
  • łyżka słodkiej papryki
  • duża cebula
  • pół łyżeczki ziaren kminku
  • przyprawa do bigosu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Odcedź.

2. Kapustę dwukrotnie opłucz, dokładnie odciśnij, posiekaj. Włóż do garnka, posyp przy- prawą do bigosu, pieprzem, słodką papryką i kminkiem, podlej olejem, dokładnie wymieszaj. Smaż ok. 30 minut na małym ogniu, mieszając.

3. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, duś, aż woda odparuje. Przypraw. Dodaj kapustę, wymieszaj, smaż ok. 5 minut. Dodaj makaron, połącz.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas