Kapusta kiszona z makaronem i pieczarkami
Smaczne i sycące danie
Składniki:
- op. makaronu kokardki lub łazanki
- 20 dag pieczarek
- 70 dag kiszonej kapusty
- łyżka słodkiej papryki
- duża cebula
- pół łyżeczki ziaren kminku
- przyprawa do bigosu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Odcedź.
2. Kapustę dwukrotnie opłucz, dokładnie odciśnij, posiekaj. Włóż do garnka, posyp przy- prawą do bigosu, pieprzem, słodką papryką i kminkiem, podlej olejem, dokładnie wymieszaj. Smaż ok. 30 minut na małym ogniu, mieszając.
3. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, duś, aż woda odparuje. Przypraw. Dodaj kapustę, wymieszaj, smaż ok. 5 minut. Dodaj makaron, połącz.