Kapusta na odporność
Kiszona kapusta skutecznie wzmacnia pracę układu odpornościowego. Można ją podawać szkrabowi po 11. miesiącu życia. Kapusta w takiej formie to doskonałe źródło witamin: C, B12, E, karotenoidów oraz bakterii Lactobacillus, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i chronią organizm przed wniknięciem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Dzięki takiemu składowi kiszona kapusta wzmacnia pracę układu odpornościowego, oczyszcza organizm z toksyn, a także wspomaga pracę układu pokarmowego. Staraj się kupować kapustę naturalnie kiszoną, którą się przechowuje w beczce albo w kamiennym garnku - jest żółtawa i szklista. Kapusta kwaszona chemicznie - jasna i krucha - raczej nie nadaje się dla dziecka.
Klasyczna sałatka (po 1. roku życia)
Składniki:
● 1 słodkie jabłko
● 1 marchewka
● 1 łyżeczka rodzynek
● 2 łyżki kiszonej kapusty
● 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Drobno pokrój kapustę. Dokładnie umyj jabłko, usuń gniazda nasienne, obierz owoc. Obierz także marchewkę. Zetrzyj jabłko i marchew na tarce o grubych oczkach. Zalej wrzątkiem rodzynki i poczekaj, aż zmiękną, wylej wodę. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj oliwę.