„Ewa gotuje”: Pak choi z patelniPolsat

Kapusta z patelni nie musi być nudna. Danie pyszne, aż się uszy trzesą

Przepis na pyszną kapustę pak choi duszoną z aromatycznym sosem. Propozycja idealna na zdrowy i szybki obiad. Kapusta wzbogacona nutką miodu, sosem sojowym, imbirem oraz serem z niebieską pleśnią tworzy wykwintne danie, które zachwyci domowników albo gości.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na kapustę z patelni:

  • 4 kapusty pak choi
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 0,5 papryczki chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • sól sezamowa gomasio do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyć i osuszyć. 
  2. Przekroić wzdłuż na pół (większe główki na 4 części).
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. 
  4. Wrzucić pokrojony w plastry czosnek, imbir oraz posiekaną papryczkę. 
  5. Przesmażyć. 
  6. Dodać sos sojowy, miód i sok z cytryny. 
  7. Wymieszać. 
  8. W przygotowanym sosie umieścić kapustę, przykryć i dusić przez chwilę. 
  9. Pod koniec dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. 
  10. Wyłożyć na talerz.
  11. Polać sosem. 
  12. Dodać pokruszony ser. 
  13. Doprawić do smaku gomasio.
Ewa Wachowicz miała niecodzienną prośbę. Chodzi o jej udział w „halo tu polsat”
Ewa Wachowicz miała niecodzienną prośbę. Chodzi o jej udział w „halo tu polsat”Pawel Wodzynski/East NewsEast News