Wzmacnia organizm, wspiera regenerację. Gotuj według przepisu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zdradza przepis na rozgrzewający krupnik
Ewa Wachowicz zdradza przepis na rozgrzewający krupnik Paweł WodzyńskiEast News

Krupnik na żeberkach - bogaty smak bulionu 

Zobacz również:

    Krupnik Ewy Wachowicz
    Krupnik Ewy Wachowiczmateriał partnera

    Krupnik na żeberkach - przepis Ewy Wachowicz

    • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
    • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
    • 2 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • seler
    • 1 łyżka masła
    • 1 szklanka śmietany
    • 1 liść laurowy
    • ziele angielskie
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki
    1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku. 
    2. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. 
    3. Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości.
    4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
    5. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. 
    6. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut.
    7. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. 
    8. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 
    9. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
    10. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. 
    11. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso. 
    12. Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

    Zobacz również:

    Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria KulinariaInteria Kulinaria